Първанов ще прави консултации за датата на еврореферндума

Президентът Георги Първанов ще насрочи консултации с всички политически сили, за да чуе техните позиции за датата на евроререфернедума.

В понеделник държавният глава се среща с ръководството на ПГ "Новото време". Консултациите вероятно ще са през следващата парламентарна седмица, каза шефът на групата Мирослав Севлиевски. При тях държавният глава ще търси консенсус между политически сили.

ДПС и "Новото време" са против идеята на депутатите от НДСВ еврореферeндумът за ЕС да съвпадне с парламентарните избори през 2005 година. Идеята бе лансирана от зам.шефа на парламента Камелия Касабова, подкрепиха я председателят на парламента Огнян Герджиков и шефът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев. Според Герджиков така щели да бъдат спестени доста пари.

Външният министър Соломон Паси посочи, че допитването трябва да стане след като бъде подписан договорът за пълноправното ни членство, което ще стане през първата половина на следващата година.

БСП също е против съвпадане на изборите и допитването за ЕС, защото подозира, че управляващите така искат да си осигурят по-добри резултатите на вота от очакваните.От партия Демократи за силна България настояха референдумът да се проведе до края на тази година и да не се обвърза с парламентарните или президентските избори.

Самият Първанов още преди месеци лансира, а наскоро повтори, идеята за провеждане на референдума през 2006 година. По думите му така той щял да бъде равно отдалечен и от парламентарните, и от президентските избори.

Миналия четвъртък Първанов изрази удовлетворение от "развитието в позициите на партиите от управляващото мнозинство" след първоначалната им остра реакция срещу неговата идея за референдум за членството ни в ЕС.

"Възразявам срещу идеята това да съвпадне с предстоящите парламентарни или президентски избори. При всички положения дебатът по досегашното управление ще натовари негативно отношението към самата европейска идея и ще засили евроскептицизма сред избирателите. Затова поддържам своето предложение за референдум, но това трябва да стане достатъчно отдалечено във времето от двата предстоящи редовни избора", каза Георги Първанов по време на посещението си в Елена.

Управляващите в началото на годината привидяха опит президентът и БСП да употребят допитването като предизборен инструмент и да раздухват популистки страсти около поетия от кабинета ангажимент за предсрочно затваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй.

Междувременно министърът по европейските въпроси Меглена Кунева обаче предупреди, че преди да се стигне до уговаряне на дата, трябва да се свърши доста по-сериозна работа като определяне на въпроса за референдума - дали да изобщо за членството в ЕС или за новата евроконстутиция, както смята че трябва да е самата тя. Според нея, трябва предварително да се изясни методът на провеждане на допитването - дали е необходимо да повече от 50 процента от гласоподавателите да участват, т.е. това ли да е прагът, а също и как ще се финансира референдума.

Споделяне

Още от България