Първата данъчна декларация е подадена 19 минути след настъпването на 2017 г.

Първата данъчна декларация е подадена 19 минути след настъпването на 2017 г.

Първата данъчна декларация през 2017 г. е подадена по интернет, 19 минути след полунощ на 1 януари.

Това обявиха от Националната агенция за приходите (НАП) по повод старта на данъчната кампания, която тази година е до 2 май. 

Общо подадените по интернет декларации за облагане на доходите от началото на годината до обяд на 3 януари са 78, като 49 от тях са подадени с ПИК – персоналния идентификационен код на НАП. До 12.00 ч. в цялата страна на хартия бяха подадени по-малко от 20 декларации за облагане на доходите на физическите лица от 2016 г.

По различни начини бе отбелязан стартът на данъчната кампания в офисите на НАП в цялата страна, съобщиха от агенцията. С тиквеник почерпиха първите си клиенти в Смолян, а с баница с късмети – в Търговище. С новогодишни късмети и с питка посрещнаха служителите на офиса на НАП в Кърджали своите клиенти. В Шумен първите посетители бяха посрещнати също с баница и пожелания за здрава и успешна нова година. Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново посрещна най-ранобудните посетители за 2017 г. с баница, здравец и пожелания за здраве и берекет.

От приходната агенция напомниха, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е почивен ден). Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път, без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП.

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2017 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 2 май 2017 г.

И тази година родителите имат право на намаляване на данъчната основа, респективно на данъка. Данъчната основа на един от родителите на едно дете може да бъде намалена с 200 лева, което означава, че данъкът е с 20 лева по-нисък. За две деца намалението на данъка е с 40 лева, а за три или повече - с 60 лева. Родителите на деца с увреждания имат право на още по-голямо намаление.

Срокът за фирмените декларации е 31 март 2017 г. Ако бъдат подадени по електронен път, може да се ползва 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2017 г.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор или в сайта на НАП.

Споделяне

Още от България