Първата хуманитарна помощ на ООН пристигна в Багдад

Първият конвой с хуманитарна помощ на ООН за Ирак пристигна днес в иракската столица Багдад след четиридневно пътуване от Йордания, предаде Ройтерс. Конвоят от 50 камиона превозва 1400 т брашно, което ще бъде складирано в правителствен склад за храни, охраняван от американски войници. Хуманитарната помощ, отпусната по линия на Световната програма на ООН по прехрана, бе задържана два дни в град Рамади, на 90 км западно от Багдад поради липса на подходящ склад.

Брашното ще започне да се раздава на населението от началото на идния месец, когато се очаква да привършат наличните запаси.

Иран също изпрати за Ирак хуманитарна помощ от 500 т храни и лекарства, съобщи иранската агенция ИРНА, цитирана от АФП. Помощта включва ориз, масло и захар, лекарства и хигиенни материали.

Също днес стана ясно, че до една седмица международното летище край Багдад ще бъде отворено за самолети с хуманитарна помощ.

Утре в Багдад пристига американският генерал от запаса Джей Гарнър, който оглавява Службата за възстановяване и хуманитарна помощ за Ирак. Целта е Гарднър да се запознае лично с положението в столицата, предаде Ройтерс.

Междувременно в рамките на мащабно предислоциране на американските сили в Ирак, морската пехота се изтегля от Източен Багдад и съсредоточава силите си в южната част на страната. Контролът върху цялата столица и Северен Ирак ще продължи да се осъществява от три американски дивизии - Трета пехотна, Четвърта бронирана и 101-ва въздушнопреносима, предаде АП.

Кюрдите започнаха да освобождават пленени иракчани

Днес Демократическата партия на Кюрдистан /ДПК/ обяви, че ще започне да освобождава иракски войници, които са се предали или са били пленени по време на сраженията в Северен Ирак. 750 иракски войници, държани в лагер край град Ербил, са били разпределени в три групи и ще бъдат откарани до Мосул, Киркук и Багдад с автобуси, предоставени от шведска неправителствена организация.

Същевременно ИТАР-ТАСС съобщи, че няколко нови масови гробове на иракски военни са били открити на различни места в Ирак. В двора на багдадската болница "Ал Рашид" бе открит гроб, в който са погребани около 700 тела. 1600 са труповете, изровени от масов гроб в района на Киркук. Подобни общи гробове има и около градовете Мосул и Басра. Разкритията ще помогнат да се коригират данните за броя на иракчаните, загинали във войната, смятат наблюдатели.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?