Първата пратка руски ракети С-300 е доставена на Иран

Първата пратка руски ракети С-300 е доставена на Иран

Първата пратка от "около един дивизион" зенитно-ракетни системи С-300 вече е доставена на Иран от Русия, а останалата част ще бъде предадена до края на годината. Това заяви в четвъртък съветникът на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

"Към момента е превозена първата пратка, става дума за около един дивизион. До края на годината ще изпълним задълженията си", каза Кожин в отговор на въпрос за доставките на С-300 за Иран.

Вчера ръководителят на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Александър Фомин съобщи пред журналисти, че на Иран е била доставена част от предвидените за доставка системи от този вид. Той обаче отказа да уточни точното количество на предадената на Техеран техника, както и сроковете за приключване на доставката.

За началото на доставките на С-300 за Иран пръв съобщи на 11 април руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, който отговаря за военно-промишления комплекс.

През 2007 г. Иран обяви, че ще закупи такива руски системи от версията С-300 ПМУ-1, но през 2010 г. Дмитрий Медведев, който тогава беше президент, забрани доставката на това оръжие за Техеран. През пролетта на 2015 г. Владимир Путин отмени забраната.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?