Първата пратка руски ракети С-300 е доставена на Иран

Първата пратка руски ракети С-300 е доставена на Иран

Първата пратка от "около един дивизион" зенитно-ракетни системи С-300 вече е доставена на Иран от Русия, а останалата част ще бъде предадена до края на годината. Това заяви в четвъртък съветникът на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество Владимир Кожин, цитиран от ТАСС.

"Към момента е превозена първата пратка, става дума за около един дивизион. До края на годината ще изпълним задълженията си", каза Кожин в отговор на въпрос за доставките на С-300 за Иран.

Вчера ръководителят на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Александър Фомин съобщи пред журналисти, че на Иран е била доставена част от предвидените за доставка системи от този вид. Той обаче отказа да уточни точното количество на предадената на Техеран техника, както и сроковете за приключване на доставката.

За началото на доставките на С-300 за Иран пръв съобщи на 11 април руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, който отговаря за военно-промишления комплекс.

През 2007 г. Иран обяви, че ще закупи такива руски системи от версията С-300 ПМУ-1, но през 2010 г. Дмитрий Медведев, който тогава беше президент, забрани доставката на това оръжие за Техеран. През пролетта на 2015 г. Владимир Путин отмени забраната.

Споделяне
Още от Свят