Първичните избори на демократите: това, което трябва да знаем за "Супервторника"

Първичните избори на демократите: това, което трябва да знаем за "Супервторника"

Първичните избори на американската Демократическа партия ще придобият днес съвсем друг мащаб, предаде Франс прес.

Те ще обхванат 14 щата, както и американските острови Самоа и избирателите демократи в чужбина.

Сред щатите, които ще гласуват днес кой да бъде кандидатът на партията на президентските избори, са Калифорния (с 40 милиона жители) и Тексас (с 30 милиона жители), чиито гласове ще имат решаващо значение в надпреварата за определяне на претендента.

Щатите, които ще гласуват в т.нар. супервторник, отразяват социалното и икономическо разнообразие на Съединените щати. Затова за всеки от претендентите за кандидатпрезидентската номинация ще стане ясно дали може да спечели достатъчно широк спектър от избиратели, за да се съревновава за Белия дом.

Резултатите от Супервторника може да се забавят заради големия брой щати, които ще гласуват, и заради различните начини на гласуване, като например по пощата.

Това, което превръща Супервторника в наистина ключов момент от надпреварата, е фактът, че на него ще бъдат определени над една трета от делегатите, които впоследствие ще гласуват за кандидат-президент на партийния конгрес на демократите през юли.

За да стане кандидат-президент, всеки от претендентите трябва да получи на конгреса подкрепата на абсолютното мнозинство от делегатите (1991), чийто състав се определя пропорционално на резултатите от всеки от първичните избори. Резултатът от Супервторника ще определи кои ще бъдат 1357 от делегатите.

За сравнение, до този момент са разпределени само 155 делегатски места.

Социологическите проучвания сочат, че Бърни Сандърс ще спечели в двата щата, които излъчват най-много делегати: Калифорния (415) и Тексас (228).

Всеки от участниците в надпреварата трябва да спечели повече от 15 процента от гласовете, за да получи делегати. Това е потенциална опасност за умерените кандидати, всеки от които ще получи само част от умерения вот.

След като вече похарчи над половин милиард долара от личното си богатство, за да финансира кампанията си, бившият кмет на Ню Йорк Майк Блумбърг ще участва за първи път в първични избори.

Слабото му представяне на дебатите между участниците в надпреварата намали популярността му, но социологическите проучвания сочат, че той продължава да е на трето място след Бърни Сандърс и Джо Байдън.

Конгресът на демократите, на който ще бъде официално избран кандидатът им за Белия дом, е насрочен за 13 -16 юли в Милуоки, щата Уисконсин. Има опасения, че на конгреса никой от претендентите няма да събере необходимото абсолютно мнозинство.

Големият фаворит Бърни Сандърс отсега защитава идеята, че за победител трябва да бъде обявен кандидатът, получил най-много делегати. Останалите претенденти обаче не са съгласни.

Ако никой от претендентите не събере необходимото мнозинство при първото гласуване на конгреса, ще има втори тур, при който делегатите ще могат да гласуват за всеки от претендентите. Освен това право на глас ще получат и близо 770-те "суперделегати" - видни представители на Демократическата партия. Заради статута си на бивш вицепрезидент "суперделегат" е и Джо Байдън.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?