Първият частен космически полет вече е факт

Първият частен космически кораб SpaceShipOne се приземи успешно на гражданския полигон в пустинята Мохаве, Калифорния, откъдето по-рано стартира, съобщи Си Ен Ен.

Полетът на SpaceShipOne е минал по план. Космическият кораб, пилотиран от Майкъл Мелвил, се издигна на височина 100 километра и летя три минути и половина на границата на земната атмосфера. Това беше първият полет в Космоса на частен космически кораб.

SpaceShipOne е създаден от частната компания Scaled Composites, която по - рано получи лиценз от Федералното управление за гражданска авиация на САЩ за провеждане на суборбитален полет по проект на Бърт Рутън.

Проектът, финансиран от съоснователя на корпорацията Microsoft Пол Ейлън, се смята за основен претендент за наградата X-Prize, учредена в САЩ през 1966 г.

Съгласно условията за тази премия, наградният фонд от 10 милиона долара получава първият частен триместен космически кораб, който в продължение на две седмици извърши два пъти полет на 100 километра височина и благополучно се приземи на Земята. Още 25 екипажа се борят за наградата.

Робърт Райс от летището в Мохаве съобщи за Би Би си, че около 3000 души, включително и над 500 екипа от медиите, са дошли да наблюдават историческия полет.

62-годишният вицепрезидент на Scaled Composites Майк Мелвил е на път да влезе в учебниците като първият цивилен пилот на космически кораб в околземната атмосфера.

Успешното присъждане на наградата на X-Prize отваря пътя за бъдещи туристически пътешествия в околоземната орбита за онези, на които вече са им омръзнали обичайните плажни забавления.

Историческият полет бе осъществен в понеделник в 6.30 сутринта, тъй като в този час не е било много ветровито и позицията на Слънцето е позволявала по -добра видимост.

Споделяне

Още от Свят