Първият завод в света за соларни панели с перовскитни клетки заработи в Полша

Първият завод в света за соларни панели с перовскитни клетки заработи в Полша

Полската компания Сауле текнолоджис (Saule Technologies) съобщи, че е пуснала първата в света промишлена производствена верига за слънчеви панели с перовскитни клетки, които са иновационна технология, предаде Франс прес.

Променяме мащаба, преминаване от лабораторни дейности към промишленост, заяви Олга Малинкевич, основателка на компанията. Тя изрази задоволство от факта, че открива първия завод в света с фотоволтаични клетки от перовскит.

Модулите от перовскит позволяват да се правят леки, гъвкави фотоволтаични пана, но също и с променящи се форми. Освен това те лесно могат да бъдат поставени върху преносим компютър, дрон, космически кораб или сграда, дори на сянка във вътрешни помещения.

Перовскитите са атомични структури, които са разпространени в природата, но могат и лесно да се получат в лабораторни условия. Ефективността на новите модули е сравнима с ефективността на традиционните панели от силиций.

Новият завод е във Вроцлав, в югозападната част на Полша. Според г-жа Малинкевич търсенето вече превишава производствения капацитет, който първоначално е 40 000 квадратни метра годишно.

Компанията Сауле текнолоджис е контролирана от частни полски инвеститори.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?