Първо уволнение и в Министерството на отбраната

Първо уволнение и в Министерството на отбраната

Военният министър Николай Младенов освободи от длъжност директора на единствената агенция в МО - "Социални дейности" - Мери Саханджиева. Това е първата смяна на възлов служител в министерството след идването на новото правителство на власт.

Официалната причина за раздялата със Саханджиева, както обясниха от пресслужбата на МО, е, че решила на своя глава да закрие социалните кухни за военно-инвалиди и ветерани, за да се реализират финансови икономии. В момента тече вътрешна проверка в агенцията, която дълги години бе оглавявана от бившия военен министър Николай Цонев.

Саханджиева направила предложение до военния министър за закриване на кухните, но още преди да изчаква отговора му, уведомила военно-патриотичните съюзи, че от 1 септември ще спре финансирането. В страната работят 23 социални кухни по проекта "Признателност" - в София, Бургас, Стара Загора, Велико Търново и други.

Саханджиева бе назначена от Николай Цонев за директор в края на ноември миналата година на мястото на Татяна Костадинова, която "издържа" на поста едва шест месеца. В рамките на направената от Цонев оптимизация на администрацията в Изпълнителна агенция "Социални дейности на МО" се вля и другата агенция "Военни клубове и информация", която стопанисваше военните клубове в страната.

След уволнението на Саханджиева формално начело на агенцията застава зам.-директорът ѝ Стоян Стоянов - Стуци, известен с това, че притежава уникален лек автомобил "Ламборгини". Стоянов бе доста време в болнични, след като му бе отнет достъпа до класифицирана информация. Прокуратурата се заинтересува от него заради вътрешна проверка на агенция "Военни клубове и информация", която той ръководеше. Впоследствие обаче допускът до класифицирана информация му бе възстановен и той се върна на поста. Стоянов обвини за проблемите си Николай Цонев, който водел лична война с него. 

От МО обаче изрично съобщиха, че няма опция Стоянов да е временно изпълняващ длъжността и в кратък срок агенцията ще има нов директор.

Новият военен министър Николай Младенов вече обясни, че има резерви към работата на мегаагенцията с щат от 800 души. Според него "не е логично една изпълнителна агенция, която трябва да носи приходи на МО, да има разходи 50 млн. лева и приходи към 10 млн. лева". Младенов обяви, че тече проверка защо са били намалени наемните цени на помещения във Военния клуб в София.

Агенцията за социални дейности е една от най-мощните във финансово отношение структури в министерството и е държана "под око" заради големите корупционни възможности, които крие.

"Финансовото състояния на МО е тежко, но това не е по вина на ветераните от войните", заяви министър Младенов, цитиран от ведомствения пресцентър. Военният министър дава обещание, че "социалните придобивки на българските военнослужещи трябва да бъдат запазени и развивани, но това ще изисква по-ефективен и рационален модел на управление".

Споделяне

Още от България