Паси: Филчев закъсня, още кабинетът на ОДС се обърна към ООН заради медиците

Инициативата на главния прокурор Никола Филчев от вчера България да сезира Комитета срещу изтезанията към ООН заради българските медици в Либия се оказа "новина" с няколко годишна давност.

Още при предишното правителство на ОДС, министерството на външните работи е сезирало Комитета срещу изтезанията, но е получен отрицателен отговор, съобщи в четвъртък сегашният дипломат №1 Соломон Паси.

Ден по-рано главният прокурор призова Паси като министър на външните работи да се обърне към комитета заради изтезанията над българските медицински сестри в Либия, осъдени на смърт по СПИН-делото.

В оповестения в сряда призив Никола Филчев се позовава на чл.20 от конвенцията на ООН срещу изтезанията, който дава право да се сезира комитетът в Женева. Според главния прокурор, разследване на организацията на ООН би могло да докаже, че самопризнанията на сестрите са изтръгнати с мъчения, от което следва, че те не могат да се използват в съда.

Министерството на външните работи още при предишното правителство е сезирало комитета срещу изтезанията в Женева. Темата не е забравена, но отговорът от там е, че това е организация, която се занимава преди всичко с масови изтезания, а случаят с българските медици в Либия попада извън периметъра на нейните действия, каза днес Соломон Паси.

Външният министър добави: "Конкретен отговор на писмото (бел.ред. - на главния прокурор) бих могъл да дам, след като се запозная с него, но тази тема е третирана доста отдавна, още от предишното правителство".

Междуведомствената комисия по делото в Либия ще съдейства на адвокат Осман Бизанти, който ще представлява петте осъдени на смърт български медицински сестри по гражданските дела срещу тях от семейства на заразените със СПИН деца. Това съобщи след днешното заседание на комисията министърът на правосъдието Антон Станков. През януари адвокатски екип от българска страна ще посети Либия, допълни министърът.

Също днес в Триполи роднините на медиците са се срещнали с представители на фондация "Кадафи". От фондацията са обещали при следващи пътувания на роднините да ги подпомогнат с уреждането на либийски визи. Представители на фондацията ще посетят петте български в затвора "Джудейда" заедно с дипломати от българското посолство на Коледа, 25 декември.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?