Паси: Всички членки на ОССЕ да осигурят наблюдатели в Украйна

Действащият председател на ОССЕ и Соломон Паси призовава всички страни от организацията да осигурят наблюдатели на предстоящите президентски избори в Украйна. Той добави, че ОССЕ ще бъде готова да осигури група за наблюдение по време на изборите след решението на украинския съд за прегласуване на втория тур за избор на президент на 26 декември. Министър Паси коментира, че решението на украинския съд е окуражаващо и ще стимулира демокрацията в Украйна.

Соломон Паси каза това в отговор на журналистически въпрос, след като заедно с министъра на външните работи на Словения Димитрий Рупел откри в градинката на НДК засадени 66 вечнозелени борови дръвчета. Засаждането на дръвчетата е по повод 12-та среща на Съвета на министрите на ОССЕ, която ще бъде официално открита в понеделник.

Своеобразната борова гора символизира единството на организацията, съставена от 55 страни-членки и 11 страни-партньори.

"Надявам се вечнозелите дървета в този красив парк да бъдат символ не само на трайността на ОССЕ, но и на тази на българо-словенското сътрудничество. Знам, че можем да бъдем приятели и да работим заедно и след 55 години да се видим отново", каза министър Рупел, чиято страна ще председателства ОССЕ през следващата година.

От името на средиземноморските партньори на ОССЕ египетският външен министър Ахмед Абул Гаит изрази задоволство от участието в срещата и каза, че гората ще бъде символ на просперитета на организацията.

Йорико Кавагучи, бивш външен министър на Япония и специален съветник на японския премиер, посочи от името на азиатските партньори на ОССЕ, че форумът е добра възможност да се дискутира темата за сигурността. Дървото е символ на живота, мира и просперитета, добави тя.

Споделяне

Още от Свят