Пътната агенция отрече да е раздавала рекордни бонуси

Пътната агенция отрече да е раздавала рекордни бонуси

Данни за раздавани бонуси от 300 хил. лв. месечно на висши служители в Агенция "Пътна инфраструктура“ (АПИ) изнесе във вторник СДС и поиска отстраняването на цялото ръководство на ведомството. То е под опеката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който от своя страна обвини сините, че не правят разлика между месечни заплати и изплащани накуп бонуси.

Ръководството на агенцията раздава месечно по 300 000 лв. бонуси на около 130 служители в централата на агенцията, заяви пред журналисти депутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков. Двама от шефовете в АПИ взимали средномесечен бонус от 9000 лв., а експерти в правния отдел - по 5000 лв. като награди, нощен труд, извънреден труд и участие в комисии, допълни депутатът.

"Това се случва при условие, че през тази година в България няма да има коледни добавки към пенсиите и заплатите, като премиерът се оправдава, че парите отиват за инфраструктура", заявиха от СДС.

Пътната агенция: Някой не иска да чете справките

По-късно през деня шефът на АПИ – Божидар Йотов, показа на журналисти "скандалната" според сините справка. Тя обхваща периода от 1 януари до края на октомври т. г.. От нея става ясно, че Йотов получава месечна заплата от 1800 лева, а от началото на годината до сега е получил като бонус 8910 лв. Същият бонус за 10-те месеца на тази година е получил и друг член на УС на АПИ – Клаус Дитер Щоле. Сумата е одобрена лично от регионалния министър.

Йотов обясни и откъде идва сумата 300 хил. лева за бонуси. Тя не е давана всеки месец, а се отнася за целия период от началото на годината до края на октомври. 184 хил. лева са дадени като хонорари за участие в комисии. Те са изплащани както на служители на агенцията, така и на служители на Агенцията за обществени поръчки, регионалното и транспортното министерство и др. 117 хиляди лева са раздадени на част от 314-те служители в централната администрация на агенцията като награди, допълнителни възнаграждения за нощен труд, извънреден труд и други. Йотов не можа да уточни колко точно хора са се възползвали от тези бонуси.

И шефските бонуси и хонорарите за служителите на АПИ били от бюджета на агенцията – не от икономии и не от европейските фондове.

Агенцията е най-проверяваното звено в държавата, каза Йотов и допълни, че нито един лев не би могъл да се изхарчи незаконно.

Нарушения на "Тракия"

Освен справката за заплатите в АПИ Синята коалиция цитира и одитен доклад на транспортното министерство за хода на строителството на магистрала "Тракия", който съдържал доказателства за нарушения.

“Задаваме си въпроса в какво се състоят тези проверки на всеки 20 или 30 дни, през които се ходи на място на магистралата и дали те не се изчерпват само с две изречения: “Как сте, строите ли?”, “Строим”. Защото реалните данни са потресаващи“, каза Борис Марков от СДС и допълни: “Всички нередности, които са констатирани в одитния доклад, който, пак повтарям, не е доклад на експерти, които ние сме привлекли, а официален доклад, на който ще се базират европейските институции, е пълен с нарушения и е изготвен от служителите, които са си раздали тези бонуси. Това е резултатът“, каза още Марков.

Според сините АПИ е пряко отговорна за допуснато незаконно строителство от изпълнителите на автомагистрала "Тракия", за бездействие във връзка с промените в проектите за изграждане на шест съоръжения, както и за системно нарушаване на българското законодателство.

От СДС предупреждават, че тези нарушения излагат на риск финансирането на магистралата с европейски средства и накрая всичко ще бъде платено от българския данъкоплатец.

От пътната агенция заявиха, че констатациите в доклада не са толкова притеснителни, колкото ги изкарват сините депутати и че ЕК е наясно с всичко, което се случва на магистралата. Т. н. незаконно строителство – съоръжения, построени преди да им е издадено разрешително, всъщност били едва започнати и не могли да се определят като незаконни. Препроектирането на мостовете на магистралата било допустимо и по правилата.

Плевнелиев: Не ме карайте да се обяснявам за всичко

"Не може да питате един министър за снега на Горно Нанадолнище, и за заплатите на 1600 служители“, възмути се регионалният министър Росен Плевнелиев след въпрос за раздаваните в пътната агенция бонуси. "Аз не определям заплати, не плащам заплати, не мога да се обяснявам за всичко. Какво повече да направя, да съм по-прозрачен, всичко съм дал. Абсолютно всичко е в рамките на закона", каза Плевнелиев. Той допълни, че предоставените на Синята коалиция данни ще се качат и на сайта на МРРБ.

"Аз бих искал те да са по-коректни в представянето на информацията", каза министърът.

Той заяви, че няма да уволнява никого, освен ако няма реални основания за това. Синята коалиция трябва да разбере, че промени в АПИ ще има, реформи ще има, но не защото някой прави пресконференция, а защото така трябва, обясни Плевнелиев.

На въпрос защо почивните бази на Министерския съвет и на руското посолство, незаконно построени в чашката на яз. "Искър", не са предвидени за събаряне, Плевнелиев препрати журналистите към кметовете на Панчарево и Самоков. "Защо не ги питате тях какъв е статутът на тези сгради, ДНСК не се занимава със строителни разрешителни", каза министърът. Той припомни, че в момента се извършва втора проверка за незаконно строителство край яз. "Искър". Заместник-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов допусна, че правителствената сграда може да бъде съборена, ако се установи, че е незаконна, но такава констатация към момента няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?