Пътни шефове се оплакват, че Лилана ги тормозила

Заплашвала ги по телефона и опитала да нахлуе с шутове в агенцията, за да влезе в тол бизнеса

Пътни шефове се оплакват, че Лилана ги тормозила

Ръководството на агенция "Пътна инфраструктура" сериозно се е уплашило от бившата певица Лиляна Деянова (Лилана) и нейните бизнеспартньори. Това става ясно от разпитите на трима души, публикувани от прокуратурата. В момента Деянова е в ареста по обвинение за неправомерно усвояване на европейски средства и оказване на натиск на длъжностни лица. Само преди ден трима съдии от апелативния спецсъд обявиха, че по второто обвинение няма достатъчно доказателства. Публикуваните от прокуратурата разпити се опитват да докажат точно обратното. Официалното обяснение за обнародването им е засиленият обществен интерес.

Тримата свидетели от ръководството на АПИ са обозначени само с инициалите им. Единият със сигурност е шефът на пътната агенция Георги Терзийски. Разпитан е свидетел с инициали О.А., които съвпадат с тези на началника на ТОЛ-управлението Олег Асенов. Третият е Р.В. и може би това е бившият член на ръководството на агенцията Радослав Влахов.

В разпитите си тримата акцентират върху поведението на Деянова, арестувания заедно с нея Мартин Димитров и г-жа Ш., след като миналата пролет фирмата "Телетол" подава документи за национален доставчик на услуги, т.е. иска да продава винетки.

Телефонен тормоз и опит за нахлуване

"Още след подаването на първоначалния пакет документи на 08.03.2019 г. започна системен натиск върху мен по всички възможни канали за комуникация, мобилен телефон, лелектронна поща и "на мобилно приложение "VIBER" на телефонен номер:тези факти и обстоятелства мога да удостоверя със записи на самите разговори и "скрийн шоти" на съобщенията и историята на обажданията и копия на имейли от електронна поща с адрес. Основната цел на всички обаждания беше без разглеждане по същество на документите, незабавно вземане на решение от страна на комисията и в частност от мен в ползи на Телетол АД, за да бъде вписан в регистъра на националите доставчици на услуги като бяха ми определени срокове това да стане в рамките на една седмица от лицето Мартин Димитров, като по закон няма такъв срок", казва свидетелят О.А.

Той твърди, че не се е подал на натиска, вследствие на което Димитров го заплашил пред свидетели, че ще остане без работа.

"Помислих си какво може да се случи с мен и близките ми хора само защото искам да си изпълня служебните си задължения. Почувствах страх, че наистина мога да остана без работа, както и да немога да си намеря работа за в бъдеще. Започнах и да се оглеждам по пътя, да проверявам колата си, монтирах камери в апартамента си и други технически средства за охрана и защита", твърди той.

О.А. казва, че по-късно провел разговор на "шпикерфон" с Деянова и г-жа Ш., в който му било заявено, че до края на деня ще остане без работа.

Затова разглеждането на документите на "Телетол" било формално, макар че в агенцията се съмнявали, че са декларирани неверни данни.

"На 04 юли 2019г. в около 16 часа Мартин Димитров, Лиляна Деянова, Т.Ш. и С.Ш. се опитвали да нахлуят неправомерно в сградата на Националното ТОЛ Управление... Пояснявам, че този трети етаж е със специален режим на достъп. Те са нанасяли физически удари по вратите като настоявали да бъдат допуснати до служебните помещения. Обиждали са служители, които са физическата охрана на сградата, като са заплашвали, че ще дойдат "качулките". В този ден са отправяли заплахи и към едно от лицата за контакт с дружеството по отношение на процедурата", казва пред прокурорите Г.Т.

От разпитите не става ясно защо хора, които твърдят, че имат влияние, за да уволняват висши чиновници, ще се опитват да нахлуват в ТОЛ-управлението и ще блъскат по вратите.

Звънят по 70 пъти на ден

Терзийски посочва, че заради заплахите О.А. написал доклад до него.

"Там той посочва подробно и ясно, че е бил обект на тормоз и заплахи, основно от г-н Мартин Димитров, който е имало дни, в които в рамките на няколко часа му е звънял десетки пъти, като е посочен конкретен ден, в който му е звънял около 70 (седемдесет) пъти за няколко часа. Тук мога да посоча, че в един конкретен ден на месец май 2019 г., аз също бях многократно, подложен на телефонен тормоз като може би около 100 (стотина) пъти бях търсен от стационарен номер, който е посочен документацията на дружеството "Телетол", като служебен", твърди свидетелят.

Според него договор с фирмата на Деянова и Димитров не е сключен, тъй като нямало доказателства за "оперативна съвместимост" между системи на дружеството и тези на АПИ. На това Димитров отговорил със заплахи, че ще свика пресконференция, на която щял да заяви, че институцията лъже.

По един или друг начин

През цялото време ръководството на АПИ е било заплашвано. Според свидетеля Р.В. Димитров му казал, че ще намери начин да сключи договор с тях.

"Като цяло неговото държание беше изключително арогантно и без никакво зачитане на правила и държавни органи. От моя страна мога да кажа, че това тяхно поведение ми оказа сериозен психически тормоз и възпрепятстваше възможността ми да си върша нормално работата, като дори изигра роля и бе едно от нещата да напусна Управителния съвет на АПИ, защото това е една доста напрегната работа, в която ежедневно се налагаше да се решават сериозни проблеми и като имаш един такъв случай, като това дружество и неговите представители, с непрестанните им обаждания , което за мен си представляваше един вид психически тормоз", твърди той.

Няма доказателства

Само два дни преди публикуването на разпитите състав от трима съдии от апелативния спецсъд единодушно реши, че срещу Деянова и Димитров няма доказателства за оказван въру длъжностни лица натиск. Двамата все пак бяха оставени в ареста, макар един от съдиите да бе на особено мнение. В ареста за кратко бе и братът на бившата певища – Александър Деянов. Впоследствие той бе освободен срещу 50 хил. лв. гаранция.

От ареста Деянова разпространи запис, в който заяви, че е атакувана, защото се е осмелила да каже, че в АПИ има корупция.

Споделяне

Още по темата

Още от България