Пътни шефове уволнени заради бруталния смъртен случай в шосеен тунел

В АПИ се връща човек от ерата "Батко и Братко", Дончо Атанасов всъщност остава в управата на агенцията

На четвъртия ден след бруталния инцидент в тунел "Ечемишка" на магистрала "Хемус", довел до смъртта на жена в преминаваща кола, са уволнени редица пътни шефове. Отстранени от постовете им са председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов, Парашкев Кръстев, който е директор на държавната фирма "Автомагистрали", отговаряща за поддръжката на тунела, Георги Златев от дирекция "Поддържане на пътна инфраструктура" при пътната агенция, както и директорът на Областно пътно управление София Веселин Николов и началникът на Районна пътна служба София Боян Игнатов.

"Престъпната небрежност трябва да се санкционира. Поех ангажимент за това", заяви служебният премиер Огнян Герджиков, по чието настояване стават смените.

Реално обаче Дончо Атанасов не е отстранен от АПИ и остава член на управата на пътната агенция, стана ясно от съобщение на регионалното министерство.

На негово място е назначен Пирин Пенчев, който беше заместник-директор на АПИ по времето, когато начело беше популярният от аферата "Батко и Братко" пътен шеф Веселин Георгиев,  Атанасов заема вакантното досега място на член на управата.

Пирин Пенчев е завършил транспортно строителство във Висшия институт по архитектура и строителство и има над 22 години опит в областта на пътното и мостово строителство в България, включително като заместник-директор с ресор Строителство, поддържане и експлотация на републиканската пътна мрежа и проектна готовност в АПИ, пише в съобщението на регионалното министерство за назначението. Пенчев има експертиза и в прилагането на националната нормативна уредба, свързана с проектирането и строителство на обекти от пътната инфраструктура на България, включително големи съоръжения и тунели.

За изпълнителен директор на "Автомагистрали“ ЕАД е избран Валентин Николов, който също е бил зам.-шеф на пътната агенция по време на Тройната коалиция, а след това е работил в частния сектор. Кои са новите шефове на Областното пътно управление и Районната пътна служба не се съобщава.

В неделя паднало осветление, заради корозирала конструкция, причини смъртта на 67-годишна жена, докато преминава автомобил в единствената отворена тръба на тунела. Другата е затворена за ремонт. Братът на жертвата, който е шофирал автомобила по време на инцидента, се закани да съди пътната агенция. Прокуратурата започна разследване на инцидента, което не е ясно дали ще приключи с повдигнато обвинение срещу длъжностно лице.

Съоръжението бе затворено, а във вторник се взе решение за демонтиране на таванното осветление. То трябва да приключи до 12-14 февруари и тогава да се отвори тунелът, през който минава единствената магистрална връзка със Северна България.

В сряда обаче Герджиков пое личният ангажимент автомагистрала "Хемус" да бъде пусната в понеделник, 13 февруари

От регионалното министерство съобщиха още, че съгласно разпореждането на премиера ще бъде направен пълен преглед  на всички съоръжения по автомагистралите – тунели, мостове и други, с оглед гарантиране безопасността на пътуващите. Ще бъдат положени максимални усилия, за да се спази определеният срок за пускане на движението по затворения участък от АМ "Хемус“ до 13 февруари, допълниха от ведомството.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?