Патриархът и премиерът призоваха хората да пазят надежда и да не посягат на живота си

Премиерът Марин Райков и патриарх Неофит в Русе. Сн. БГНЕС

Патриарх Неофит призова българите да не посягат на живота си при каквито и да е обстоятелства, а служебният премиер Марин Райков - да запазят надежда.

 

"Нека да знаят, че има и други пътища, по които могат да се разрешават въпросите, а не по пътя на жестоката смърт", каза патриарх Неофит, след като в четвъртък се срещна с Райков в Русе.

 

Преди да бъде избран за патриарх, Неофит бе митрополит на Русенската епархия, а владишкото място в епархията в момента е вакантно.

 

Патриархът призова "тези наши братя, които чувстват, че нямат сили да овладеят себе си, нека да усилят вътрешната борба, за да победят греха и отиването към недостойни дела, а когато решат, че могат да бъдат силни, нека да потърсят и Божията помощ, с която ще бъдат всякога способни да победят греха".

 

"Ако търсим да постигнем целите си по този начин, ние нарушаваме най-главната заповед на Бога да се жертваме в любовта, като жертвено служение на ближния, а не като жертва от липса на надежда, жертва от липса на пътища, по които могат да се разрешават въпросите", каза патриарх Неофит.

 

"Смъртта в гроба, пръстта на гроба с нищо не може да ни помогне, така ние нарушаваме най-главната заповед на Бога и на Господа Исуса Христа - да любите един другиго и да се жертвате в любовта като жертвослужение на ближния, а не като жертва от липса на надежда", продължи той.

 

Човек е пратен на земята, за да се усъвършенства, а не да се унищожава. Искам да пожелая успех на всички, които имат доброто намерение да се борят със себе си, когато грешат, и да тържествуват, когато побеждават", каза още патриарх Неофит.

 

Служебният премиер Марин Райков каза, че част от българите преминават в един труден период в социално отношение и безспорно някои от тях се поддават на отчаянието, а "някои, за съжаление, дори посегнаха на живота си по един демонстративен начин".

 

"Ние не можем да не страдаме от това. Не можем да не бъдем съпричастни към тяхното страдание. Щастлив съм, че вие днес имате готовност да отправите насърчителен призив към тези хора. Ние трябва да запазим надежда, да гледаме напред и да се опитаме всички заедно да излезем от тази ситуация", каза Райков.

 

Пред Неофит той обясни, че днес е първият работен ден на правителството и тази сутрин е споделил с президента Росен Плевнелиев, че има намерение да посети Негово светейшество, за да го помоли за благословия.

 

"Признателен съм ви, че ме приехте. Не съм имал възможност лично да ви честитя, бях извън България. Но като всички православни българи и аз мога да бъда щастлив, че имаме глава на нашата православна църква с вашето духовно присъствие. Бих искал да отправя поздравление и към българите католици, тъй като те също имат свой празник - с избирането на свой папа", каза Райков.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?