Пътят до сараите на Доган остава общински, за сметка на рибарите от Ченгене скеле

Пътят до сараите на Доган остава общински, за сметка на рибарите от Ченгене скеле

Пътят до лятната резиденция в Росенец на почетния председател на ДПС Ахмед Доган остава общински, но рибарското селище Ченгене скеле няма да има канализация и пречиствателна станция. Това следва от решението на доминирания от ГЕРБ Общински съвет в Бургас, взето във вторник.

С него се оттеглят одобрените промени в подробния устройствен план на лесопарк "Росенец" в името на обществения интерес. Със същия аргумент общинските съветници от ГЕРБ взеха и обратното решение на 28 април 2020 г.

С решението за одобряване на промени в ПУП-ПРЗ на лесопарк "Росенец" общинският път до резиденцията на Доган щеше окончателно да стане частен. Със същото решение обаче се даваше възможност за изграждане на канализация и пречиствателна станция в рибарското селище "Ченгене скеле", санитарно охранителна зона на нефтеното пристанище и безвъзмедното придобиване на 1000 кв. м частни имоти за нова улица с паркинг. Тези проекти сега няма да бъдат реализирани.

"Въпреки тези обществени ползи, бяха направени некоректни политически внушения, което доведе до изопачаване на истината и реалните мотиви за решенията на Общинския съвет. С цел да се нагнети общественото недоволство и във вреда на обществения интерес, фактите се представяха превратно, лансираха се неверни твърдения, че общината се е разделила със своя собственост в полза на частни лица. ...стигна се до напрежение и разделение в обществото. Ние, като общински съветници смятаме, че нито един акт няма смисъл, ако той не получава безспорна обществена подкрепа, независимо от ползите, които ще донесе на обществото." С тези аргументи председателят на Общинския съвет в Бургас Севдалина Турманова и още 8 общински съветници от ГЕРБ поискаха отмяна на цялото решение за одобряване на промени в ПУП на парк "Росенец".

Техният доклад е внесен часове преди заседанието на Общинският съвет в Бургас - в понеделник (27 юли) следобед.

Повече от седмица по-рано общинските съветници Константин Бачийски (Средна европейска класа) и Димитър Найденов (Демократична България) бяха поискали единствено да отпадне частта за превръщането на общинската улица в частна, докато останалите придобивки за жителите в Ченгене скеле и нефтеното пристанище да останат. Докладната им записка обаче беше отхвърлена с аргумента, че няма съгласие от другата страна за нея.

ГЕРБ обвини двамата съветници, че заради тях рибарите в Ченгене скеле ще останат без ВиК мрежа, която трябваше да се изгради с пари от държавния бюджет.

Защо не може да се оттегли само решението за пътя?

Заместник-кметът по строителството на община Бургас Чанка Коралска обясни, че не може да се отмени единствено промяната за собствеността на улицата до резиденцията на Доган, защото промените в подробния устройствен план се правят по "взаимно съгласие между всички заинтересовани страни".

"Точка 3 (за улицата - бел. ред.) сама по себе си, дори и да бъде отменена, ще вкара всички, включително и гражданите, в безтегловност – така, че да не може да се случи нищо повече оттук нататък", каза Чанка Коралска пред съветниците.

Тя разви тезата, че виновник да се стигне до днешната ситуация е правителството на Иван Костов, което през 1999 г. е извършило приватизация на Нефтохимическия комбинат заедно с всички негови активи, в това число въпросните имоти, намиращи се на нос Чукалята с обща площ 193 дка.

Така до 2013 г. община Бургас не е имала нито един квадратен сантиметър общински имот там, но благодарение на усилията на кмета Димитър Николов се прави Подробен устройствен план, в резултат на което за първи път общината придобива безвъзмездно 4 дка имоти за улици без да плати стотинка, разясни Чанка Коралска.

В плана от 2013 г. улицата край сегашната резиденция на Доган е общинска собственост.

Пет години по-късно - през 2018 г. постъпва искане от "Лукойл" за осигуряване на санитарно-охранителна зона около външната стена на нефтобазата, намираща се в района на Росенец. За целта е необходима промяна в действащия ПУП-ПРЗ, одобрен през 2013 г. Общинският съвет разрешава да бъде направена промяна в плана.

Докладната записка от 2018 г. е била придружена и от графичен материал, на който ясно се вижда, че част от съществуваща алея ще стане частна собственост, а част от имот частна собственост ще стане улица публична общинска собственост с достатъчен габарит, която ще завърши с паркинг за 50 автомобила, каза Чанка Коларска.

С решението от април 2020 г. Общинският съвет в Бургас финализира промените в ПУП на лесопарк "Росенец".

"Тук може да бъде зададен въпроса, защо някой от присъстващите в тази зала, които и тогава са били общински съветници, едва сега се сетиха, че този план е в ущърб на публичния интерес", попита Чанка Коларска.

Костадин Бачийски твърди, че тези доклади са били внесени като извънредни с много придружаващи материали и съветниците не са могли да се ориентират.

Около стотина бургазлии протестираха

Преди вземането на днешното решение, с което на практика ГЕРБ наказват жителите в рибарското селище, около стотина бургазлии се събраха пред залата, в която се провеждаше заседанието на Общинския съвет.

Те се обявиха в защита на общинския път, който преминава край т.нар. летен сарай на Ахмед Доган в парка "Росенец".

Протестиращите бяха разположили край залата ограждения, на които пишеше "Строителен обект" и "Забранено преминаването", припомняйки начина, по който и в момента пътят е преграден с ограда като строителен обект.

Протестиращите посрещнаха пристигащите общински съветници от управляващото мнозинство с викове "Оставка" и "Мафия". Някои от тях не бяха допуснати да влязат през централния вход на залата с ироничното обяснение, че това са "сараи в строеж и влизането в тях не е безопасно. Не може да се влезе във връзка с безопасността на хората".

На 7 юли лидерът на партия "Да, България" Христо Иванов направи опит да достигне до малък плаж в парк "Росенец", останал единствената публична собственост, след като останалата част от брега на полуострова стана собственост на свързваното с Ахмед Доган дружество "Хермес солар".

На брега Иванов беше посрещнат от гардове на Националната служба за охрана, които в нарушение на Конституцията и действащите в момента закони го изблъскаха обратно във водата.

Няколко дни по-късно - на 11 юли, хиляди граждани се събраха в парка, за да протестират срещу заграбването на публичен ресурс и мафиотизирането на държавата. Те обаче не бяха допуснати до пътя, водещ към имението на Доган на нос Чукалята и плажът, на който не беше допуснат Христо Иванов. Вълната на недоволство прерасна във всекидневни протести, които продължават и до днес с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България