Пауъл потвърди дългосрочна подкрепа за Афганистан

Американският държавен секретар Колин Пауъл заяви по време на кратко посещение в Афганистан, че президентът Буш е силно ангажиран с изграждане на демокрация в страната. Пауъл добави, че ангажиментът на американците ще бъде дълготраен. Той каза, че е впечатлен от подготовката за изборите, които трябва да се проведат в края на юни - и особено от броя на жените, регистрирали се да гласуват, предаде Би Би Си.

Пауъл заяви пред репортери, че е доволен от засилването на ръководената от американски войски операция срещу Ал-Каида и талибаните, укриващи се в планините близо до пакистанската граница.

Той заминава за Пакистан, където се очаква да настоява пред пакистанското правителство да положи повече усилия за залавяне на Осама бин Ладен и други лидери на екстремистите.

Пауъл се срещна с президента Хамид Кразай и увери, че останките от талбинския режим няма да могат "върнат часовника назад".

Той също така даде висока оценка на пакистанската операция по границата с Афганистан, която е най- ожесточената досега. Исламабад твърди, че броят на убитите при офанзивата е достигнал 39 души - 15 войници и 24 заподозрени бойци на Ал Каида или от месните племена.

Кореспондентът на Би Би Си в САЩ отбелязва, че американците тепърва трябва да доказват успеха на мисията в Афганистан. Водачът на Ал Каида Осама бин Ладен е все още на свобода, докато надигналите глава талибански сили контролират голяма част от територията на юг и изток, докато силите на президента Карзай са изолирани в Кабул.

Вашингтон иска да подчертае подкрепата за Афганистан, особено с наближаването на изборите и в двете страни.

Допълнителна финансова помощ за Афганистан

САЩ ще обещаят допълнителна помощ от 1 милиард долара за възстановяването на Афганистан на донорската конференция в Берлин този месец, заяви Колин Пауъл, цитиран от Ройтерс.

САЩ ще направят още едно значително дарение на тази конференция - 1 милиард долара освен вече обещаните 1,2 милиарда, така че за тази година американската помощ ще бъде общо 2,2 милиарда долара, заяви Пауъл пред група афганистански жени.

Държавният секретар, който пристигна в Кабул тази сутрин, посети център за регистриране на избиратели в девическо училище. Той насърчи афганистанските жени да се вписват в избирателните списъци. За президентските избори досега са се регистрирали около 1,5 милиона от общо 10,5 милиона предполагаеми избиратели, като само 28 процента са жени, отбелязва АФП.

На среща с президента Хамид Карзай Пауъл го увери, че САЩ ще продължат да оказват дългосрочна подкрепа на Афганистан в стремежа му към демокрация и по-добро бъдеще, и подчерта, че лично президентът Буш подкрепя безрезервно възстановяването на страната.

В интервю, публикувано днес в пакистанските вестници, Пауъл заяви, че антитерористичният съюз на САЩ с Пакистан не е мимолетен "брак по сметка", а дългосрочно партньорство.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?