Павлова сви рязко лимитите за безплатно саниране

Регионалният министър нареди на кметовете да пуснат нови обществени поръчки

Снимка: БГНЕС

Средно с около 40% по-ниски пределни цени за безплатното саниране на блоковете са в сила от понеделник. Това е станало със заповед на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Мотивът за поевтиняването им е досегашните обществени поръчки, които показали, че досегашните одобрени лимити от правителството са високи. Това казаха пред Mediapool от регионалното министерство.

Министър Павлова е дискутирала с над 300 представители на общини и областни администрации Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради и ги е информирала за новите лимити.

С цел икономии тя е наредила на кметовете да спрат обявени вече обществени поръчки за безплатно саниране на жилищни сгради, става ясно от съобщение на регионалното министерство.

Националната програма за обновяване на жилищни сгради ще e основната за строителния бранш и общините през първата половина на тази година. Причината е, че договарянето на проектите през този програмен период тепърва започва, а предишният приключи ударно в края на 2015 г.

Приоритет – големите панелни блокове

Към момента има сключени около 2000 споразумения за безплатно саниране на частни жилищни блокове по националната програма. По 600 сгради текат строителни дейности.

Най-много сгради са одобрени в област Бургас – 245, следвана от областите Благоевград, Хасково, София, Пловдив и Стара Загора.

През миналата година най-много блокове са обновени в общините Бургас, Благоевград, Асеновград, Тервел, Севлиево, Кърджали, Ловеч и Димитровград.

Въпреки променените изисквания, с които се допуска участие на сгради с под 36 апартамента, приоритетно ще се работи по санирането на панелния сграден фонд, а след това по сградите с по-малко апартаменти, строени по неиндустриален способ, е съобщила Павлова.

Предстои да се направи точен анализ на данните от проведените обществени поръчки и тези, които са в ход. Така ще стане ясно какъв ресурс е изразходван до момента и по-точна прогноза за разходване на останалите средства.

Новите пределни стойности за обновяване

От анализа на изпълнените до момента проекти, включително и по европейската програма, е станало ясно, че има възможност за намаляване на лимитите, които правителството прие като пределни цени, включително за обследване и проектиране, е посочила Павлова. Това е причината те да бъдат намалени средно с около 40 на сто.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е публикувало нови пределни стойности на отделните видове дейности.

Павлова е предупредила, че ще има по-сериозен контрол и строгост към общините относно реализирането на програмата, заради засечени нарушения и слабости при обявяването на поръчките за избор на изпълнители.

Забележките са свързани основно с конструктивното обследване на сградите. Има опити на общини да обявят дейности в тази посока, въпреки че изготвените доклади не съдържат подобно изискване.

Министър Павлова е отправила призив кметовете да бъдат стриктни, защото програмата е за енергийна ефективност на сградите, а не за основен ремонт и укрепване.

"Всеки лев, похарчен извън необходимото, ще лиши гражданите от възможност да се възползват от програмата, за това е нужно да се правят икономии", е заявила Павлова.

Тя е посъветвала кметовете да отменят обществените поръчки, които са изчислени по старите лимити за да няма нарушения.

"Ако установим пропуски, ще бъдем безкомпромисни. Затова ще има стриктен контрол", предупредила Павлова. По думите ѝ "целта е да няма разточителство".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?