Пазарлък до последно за Инспектората на съдебната власт

Разцеплението в НДСВ доведе до абсурд пазарлъците около съставянето на новия Инспекторат на съдебната власт към Висшия съдебен съвет. Целия ден във вторник председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков води безуспешни преговори с лидера на новосформираната група "Българска нова демокрация“ (БНД) Борислав Ралчев, научи Mediapool. Тройната коалиция се опитва да събере 160 гласа (две трети от всички народни представители, според изискването на конституцията), които да прокарат техните 11 номинации за попълване на контролния орган на магистратурата.

След разцеплението в жълтата парламентарна група обаче БСП, НДСВ и ДПС останаха общо със 152-ма депутати. Към БНД отидоха 16 народни представители от царската група. По време на преговорите Ралчев е заявил на Миков, че групата ще подкрепи кандидатите само ако в тях фигурира името на депутата Минчо Спасов.

Неговата кандидатура обаче бе изтеглена от Симеон Сакскобургготски след драмите в парламентарната група на партията му. Официалното обяснение бе, че групата трябва да запази своя експертен капацитет. Неофициално жълтите заявиха, че Спасов е гласен за председател на вътрешната комисия в Народното събрание. Той трябва да замени на този пост единият от отцепниците – Николай Свинаров.

Според запознати от БНД са отхвърлили дори и предложението на БСП да посочат свой представител за място в съдебния инспекторат. Заради патовата ситуация червените са започнали преговори с петимата депутати на ВМРО в рамките на групата на “Българския народен съюз“. Партията на Красимир Каракачанов редовно подкрепя управляващата коалиция при гласувания, които изискват квалифицирано мнозинство.

Хората на Каракачанов дадоха рамо на последните две поправки в основния закон. Дори и с депутати от ВМРО управляващите не събират необходимите 160 гласа за избиране на членовете на Инспектората. Всяка от номинациите ще бъде подлагана на отделно гласуване.

Поради тази причина социалистите са започнали преговори с някои от независимите депутати, които излязоха от парламентарната група на “Атака“. По информация на Mediapool от БСП, по всяка вероятност гласуването на членовете на съдебния инспекторат ще бъде отложено след Нова година.

“Ситуацията е абсурдна. Не се знае дали този инспекторат ще бъде избран и през януари“, коментира пред Mediapool червен депутат, пожелал анонимност.

Процедурата по избор на членове на новия орган ще бъде вкарана в дневния ред на Народното събрание в сряда, но ако и дотогава тройната коалиция не събере нужните 160 гласа, точката ще бъде отложена.

Създаването на съдебен инспекторат към ВСС бе представено от управляващите като "перлата в короната" на протичащата реформа в магистратурата. Тя бе оправдана с желанието на Европейската комисия да се извадят проверяващите органи на съдебната власт от изпълнителната в лицето на Министерството на правосъдието.

Ако тройната коалиция успее да прокара своите предложения, шеф на органа ще стане сегашният зам.-министър на правосъдието Ана Караиванова.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?