Пекин и Лондон планират споразумение за свободна търговия

Министрите на външните работи на Великобритания и Китай Джереми Хънт и Ван Ли

Китай и Великобритания планират да започнат дискусии за споразумение за свободна търговия между двете страни след излизането на Лондон от Европейския съюз. Това заяви в Пекин новият британски първи дипломат Джереми Хънт, цитиран от Франс прес.

Хънт избра Китай за първото си посещение извън Европа, след като пое външното министерство в началото на юли, сменяйки в министерското кресло Борис Джонсън, подал оставка заради разногласия с премиера Тереза Мей по стратегията ѝ за Брекзита.

На съвместната пресконференция с китайския си колега Ван И, Хънт съобщи, че Пекин е предложил споразумение за свободна търговия с Великобритания, когато страната напусне ЕС в края на март 2019 година.

Ние обсъдихме предложението, отправено от министъра на външните работи Ван И да започнем дискусии за постигането на споразумение за свободна търговия между Великобритания и Китай след Брекзита, заяви Хънт.

При посещението си в Пекин в началото на годината Мей говори за ускоряване на дискусиите за премахването на търговските бариери между двете страни.

Китайците и британците обявиха последните няколко години за "златна ера" в техните отношения. Един от изразите на това затопляне бе официалното посещение през 2015 година на президента Си Цзинпин във Великобритания, когато той бе приет много тържествено от кралица Елизабет Втора, припомня АФП.

Споделяне

Още от Бизнес