Пекин осъди военните маневри на САЩ до спорните острови в Южнокитайско море

Пекин осъди военните маневри на САЩ до спорните острови в Южнокитайско море

Пекин осъди присъствието на американски военен кораб близо до изкуствените острови, които Китай построи в Южнокитайско море.

"Ескадреният миноносец "Ласен" е навлязъл "нелегално" във водите около оспорвания архипелаг Спратли, заяви говорител на китайското външно министерство.

Той призова американската страна "незабавно да поправи грешката си и да не предприема опасни и провокативни действия, които заплашват суверенитета и сигурността на Китай".

Вашингтон от своя страна съобщи, че провежда рутинна военна операция в съответствие с международното право.

Американският военен кораб се приближи на 12 морски мили от архипелага Спратли - група от стотици рифове, островчета, атоли и острови в Южнокитайско море, към които няколко страни имат териториални претенции.

Това е дългоочаквано предизвикателство, което САЩ отправи към прекомерните според тях териториални претенции на Китай в тези води, отбеляза Асошиейтед прес.

Правителството на Обама отдавна се заканва да упражни правото на свобода на корабоплаването в които и да е международни води, включително в Южнокитайско море.

Китай претендира за почти цялата акватория на морето и от една година ускори работата си по насипване с пръст за създаване на изкуствени острови и преобразяването на коралови рифове в пристанища и други инфраструктурни обекти.

Решението на САЩ бе приветствано от няколко страни в региона, включително Япония и Филипините.

Китай променя географията на Азия като направи няколко нови острова, засипвайки с пясък от дъното на морето съществуващи рифове. Според официалното обяснение на Пекин островите ще се използват за спасителни операции и проекти за околната среда, като твърди, че няма да бъдат милитаризирани.

Останалите държави в региона обаче не приемат тези обяснения.

Споделяне

Още от Свят