Пенсиите на над 1,6 млн. души се увеличават от юли

Минималната пенсия става 85 лева от 1 юли, решиха в петък народните представители като приеха окончателно промените в Кодекса за социалното осигуряване. Досега минималната пенсия беше 72,45 лв. Увеличението на минималната пенсия е с 14,8 на сто и от него ще се възползват близо 625 хиляди пенсионери.

Пенсиите до 120 лв. ще се вдигнат с 5 на сто, а тези в рамките между 120 лв. и 150 лв. ще се увеличат с 4 на сто. Това повишение ще засегне над 1 милион пенсионери.

Народните представители приеха размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се определя всяка година, а не както беше досега - като процент от социалната пенсия за старост.

Минималните размери на останалите пенсии за трудова дейност - за инвалидност и наследствените, ще се определят като процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, реши още парламентът.

От правителството успокоиха възрастните граждани, които са подали документи за енергийни помощи, че увеличението няма да повлияе върху тяхното класиране, защото доходът, който с който те кандидатстват се изчислява за периода от 1 януари до 1 юли.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?