Перник ще се захранва с вода от яз. "Белмекен" през София

Перник ще се захранва с вода от яз. "Белмекен" през София

Перник да се захранва с вода от яз. "Белмекен". Това предлага правителството в опит да се реши водната криза в града, който е на режим от 18 ноември. Идеята е реките от водосборната зона на водоема да бъдат отклонени към яз. "Бели искър", а след това през софийските тръби да се насочат към Перник. За целта трябва да се изгради допълнителен водопровод с дължина 13 км., както и помпена станция. Строителните работи ще струват около 25 млн. лв., обясни икономическият министър Емил Караниколов.

Отклонението към Перник трябва да е при с. Мало Бучино. Оттам водата ще отиде към пернишкия квартал "Изток". Това на практика значи, че от яз. "Студена" няма да се подават количества. Водният режим вероятно ще бъде запазен. Според Караниколов през новата връзка могат да се подават по около 700 хил. кубични метра вода месечно. В условията на режим Перник харчи около 800 хил. кубика.

Според премиера Бойко Борисов това няма повлияе на водоснабдяването на София. По сметки на Караниколов проектът може да бъде изпълнен за 35-45 дни. Преди това обаче е нужно разрешение от Столичния общински съвет за право на преминаване.  Предложението ще бъде представено на заседание на ресорната комисия в столичната община в понеделник, обясни кметът Йорданка Фандъкова.  

Според Борисов това е най-щадящият вариант. Той обясни, че са обмисляни всякакви опции и с допълнителни сондажи, и с вадене на вода от пещерите в южната част на Витоша. Те обаче били рискови.

"От пещерите да се вади вода, да се дупчат, риска да направим екокатастрофа там, не мога да го поема", каза министър-председателят.

Още преди два месеца

Отклоняването на количества от водосборната зона яз. "Белмекен" е започнало още преди два месеца, стана ясно от думите на Караниколов. Това е направено от държавното предприятие "Язовири и каскади" по разпореждане на министерството на околната среда. По това време министър беше единственият обвиняем за водната криза в Перник - Нено Димов.

"Към момента, вследстви на това действие наличните обеми в язовира ("Бели Искър") са увеличени с 4 млн. кубични метра за срок от около два месеца. Водата, която се пренасочва, е около 500 литра в секунда. Решението е единственото, което може да се направи в момента, така че да обезпечим следващите няколко месец в Перник да има вода, докато яз. "Студена" не започне да се пълни", заяви Караниколов.

Държавата ще си плати за правото на преминаване през софийския водопровод, допълни той. Според него има готовност да се започне със строителните дейности още в следващата сряда, ако има разрешение на общинския съвет в София. Новото съоръжение ще е на "байпас" и ще има възможност от яз. "Студена" да се подава вода и към някои софийски квартали, ако има нужда.

Не може да разчитаме само на природата

Ситуацията в яз. "Студена" се подобрява и през последните дни има увеличен приток, обясни Караниколов. Според него обаче не може да се разчите само на природата и трябват спешни мерки, за да се обезпечи водата на Перник.

Държавата е направила предложение на пернишките предприятия "Стомана" и Топлофикация да се снабдяват от друг водоем, каза още икономическият министър, но не уточни кой. Според него язовирът се намирал съвсем близо до тях. За целта заводите трябвало да се съгласят, а държавата да изгради около 800 м. водопровод, както и да изчисти канал. Предприятията са взели проби, за да проверят качествата на водата. Очакват се резултати в края на следващата седмица.

Правено е и друг път

Такъв тип пренасочване на води е правено и друг път, обясни екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро. Става дума за две деривации, снабдяващи "Белмекен" – "Грънчар" и "Манастирска".

"Водата е предназначена за Белмекен-Сестримо, има реверсивен тунел, през който би могла да се пренасочва. Правени са проби през всичките тези години, поддържана е в добро състояние. Тази вода не е предназначена за София, ще я пренасочим, само ще премине от София, за да отиде в Перник. Справките показват, че дебитът, който е необходим за Перник, е наличен и е относително постоянен", каза Димитров.

За София ще има резервна вода

Правителството планира да изгради нова връзка, за да може София да се снабдява при нужда от яз. "Огняново", стана ясно от думите на премиера. Той обаче отказа да даде подробности по този проект, за да не се измества темата, а само обясни, че прекарването на вода към Перник няма да се отрази на София.

"Както пътят през Владая ползва Перник и София, така и софийският водопровод ще даде възможност да прекараме вода от "Белмекен". Казвам го това, за да не започнат спекулации, че водата на София ще отиде в Перник. Ако искат всеки ден да наблюдават, да сложат постове, просто ще ползваме инфраструктурата на "Софийска вода". За София ще правим допълнително от яз. Огняново да имаме резервна вода за в бъдеще, но ако го кажем днес, ще кажат: "А, те искат да вземат от "Искъра", а ще ни дават от "Огняново". Аз съм доста време в тая игра знам какво следва от всяка една дума", обясни Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?