ПЕС заплашиха да бойкотират новата Еврокомисия ако не бъде сменен според комисар

В четвъртък депутатите от Партията на европейските социалисти (ПЕС) заплашиха, че ще гласуват против назначаването на новата Европейска комисия, ако председателят ѝ Жозе Мануел Дурау Барозу не внесе промени в състава ѝ и не даде друг пост на италиански кандидат за европейски комисар на правосъдието, свободата и сигурността Роко Бутильоне, предаде Франс прес.

Барозу повтори обаче повтори във Виена, че е доволен от комисарите в екипа си и изрази надежда, че те ще бъдат одобрени при гласуването в Европейския парламент на 27 октомври въпреки полемиката около Бутильоне.

Консервативнен католик, 56-годишният Бутильоне шокира европейските парламентаристи при изслушването с позициите си за хомосексуализма, който смята за "грях" и семейството, което според него съществува "за да може жената да има деца и да бъде закриляна от съпруга си".

В четвъртък Бутильоне заяви пред агенция Анса, че няма да се откаже от номинацията си, след като по-рано в интервю за ББС намекна за подобна възможност.

На кандидатурата му се противопоставиха депутатите от левите партии в комисията по гражданските свободи на Европейския парламент.

Европейското законодателство не позволява на Европарламента да приема или отхвърля отделни членове на Комисията - той може само да наложи вето върху целия екип.

Барозу трябва да се срещне в лидерите на групите в ЕП на 21 октомври, а шест дни по-късно евродепутатите трябва да гласуват състава на новата Комисия.

"Няма съмнение, мисля, че е по-добре за Европейския парламент и за Европа да имат човек с чиста съвест, но ако аз бъда дискриминиран заради това, че съм католик, предпочитам да остана католик", каза Бутильоне пред ББС.

"Аз мисля, че много хора са грешни, включително аз самият, и не смятам, че те са по-големи грешници от мен. Това е теологичен въпрос и не трябва да се смесва с нашите политики", добави Бутильоне по повод на думите си, че хомосексуализмът е "грях".

Според ръководството на ПЕС ако Бутильоне остане на същия пост, има опасност от отстъпление в европейската политика по отношение на правата на жените и борбата срещу дискриминациите.

Председателят на парламентарната група на ПЕС Мартин Шулц заяви, че няма да допусне "да бъде пренебрегната преценката на комисия от Европейския парламент". Той добави, че не желае да научава от пресата какво мисли Барозу, и го покани на разговор преди насрочената за 21 октомври среща между бъдещия председател на Еврокомисията и председателите на парламентарни групи в Европарламента.

Номинираният британски еврокомисар Питър Менделсон междувременно каза, че колегата му Бутильоне не е постъпил умно, като е изложил по време на изслушванията в комисията възгледите си за хомосексуализма, предаде ББС.

Според Менделсон подобни аргументи са по- подходящи за академични семинари, а не за политически дискусии.

Той не разкритикува директно Бутильоне, но добави, че решението зависи изцяло от Барозу.

Италианският министър - председател Силвио Берлускони, който лично препоръча Бутильоне, обвини италианските леви депутати за отхвърлянето на номинацията.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?