Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Песимизмът за състоянието на икономиката трайно завладя бизнеса

24 коментара
Песимизмът за състоянието на икономиката трайно завладя бизнеса

За първи път от края на деветдесетте години на миналия век, когато българската икономика започна да излиза от "виденовата" криза, песимизмът сред бизнеса бележи продължително увеличаване. Това показва анализ на данните от месечните анкети за стопанската конюнктура, които провежда националната статистика сред ръководителите на предприятия в различни сфери на реалната икономика. Във вторник НСИ публикува данните от бизнес анкетите за юли.

Общият показател на бизнес климата през юли се понижава с 1.2 пункта спрямо предния месец. Това е в резултат на продължаващото негативно развитие на конюнктурата в промишлеността и търговията на дребно, показват анкетите.

Слабо колебание в положителна посока има при показателите за бизнес климата в строителството и услугите.

Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” намалява през юли с 4.3 пункта в сравнение с юни и към момента регистрира най-ниска стойност от 2001 г. и най-резкия спад, откакто се правят изследвания за бизнесклимата от 1999 г.

Намаляването на показателя през юли се дължи както на понижените оценки на мениджърите за сегашното състояние на техните предприятия, така и на по-песимистичните очаквания за измененията на бизнес ситуацията през следващите шест месеца.

Според анкетираните намалява производствената дейност на промишлените предприятия, макар намалението да е с по-бавен темп в сравнение с предните месеци.

Осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) намалява от 5.0 месеца през април на 4.4 месеца през юли. Средната осигуреност с поръчки през 2008 г. е била 5.9 месеца. Средното натоварване на мощностите в промишлеността продължава да спада и през юли достига 63.9%. Миналата година то е било средно 74.9%., а пиковата стойност на натовареността за последните десет години е била в средата на 2008 г. - 75.7%. Най-ниска натовареност е регистрирана в средата на 1999 г. - 53.4% от мощностите.

Конкурентните позиции на предприятията както на вътрешния пазар, така и на пазарите в страните във и извън Европейския съюз са претърпели влошаване в сравнение с преди три месеца, сочат още анкетите.

През юли основните затруднения пред промишлеността продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене на продукцията в страната и чужбина, като проблемите, свързани с тях, се увеличават в сравнение с предния месец.

По отношение на продажните цени втори пореден месец бизнесът отчита понижение, тоест предприятията, които предвиждат намалението им, са повече от тези, които считат, че цените им ще се повишат през следващите месеци.

През юли 2009 г. съставният показател “бизнес климат в строителството” се повишава с 2.4 пункта спрямо юни поради известно повишаване на оптимизма в очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от отрасъла през следващите шест месеца, което показва подобрение с 6.5 пункта. Този оптимизъм е свързан по-скоро с очаквания за запазване на сегашната вече намалена строителна активност през следващите три месеца, отколкото с нейното увеличаване.

И в строителството преобладават фирмите, чиито ръководители считат, че цените на продукцията им ще падат. Това очакване продължава вече осми месец.

При търговията на дребно се запазват негативните очаквания за следващите шест месеца, които бележат спад с 1.5 пункта спрямо предния месец.

Продължава да намалява обемът на продажбите. Очакванията за следващите три месеца също не са особено оптимистични.

Най-сериозният проблем за търговците на дребно остава несигурната икономическа среда. През юли се засилва негативното въздействие на недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. Търговците очакват запазване на цените на сегашното равнище в следващите три месеца.

В сектора на услугите бизнес показателят през юли се повишава слабо, което се дължи на относително по-добрите оценки на стопанските ръководители за сегашната ситуация, т.е. по-малко са тези, които посочват, че тя се е влошила.

И при услугите главните затруднения пред бизнеса остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Очакванията в сектора са за продължаване на спада в цените в следващите три месеца.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ku-ku
  #25

  Za svedenie na avtorite, Bulgaria zapocna da izliza ot Videnovo-Kostovskata kriza prez 2001 g.

 2. Жоро Трайперов
  #24

  Аз откакто се помня, все сме си в криза - кога не сме били???

 3. МИ6
  #23

  (или си един и същ).Хубаво беше без тебе цяла сутрин.Сега става противно,можеш да се радваш.

 4. Код 6
  #22

  Значи до сега можеше да се тръшкаме за глупости,да ликвидираме производства,да рушим заводи на принципа "кон за кокошка".Да правим пари и да ги влагаме в недвижеща се земя и пристроеното върху нея,а не помислихме,че и цикъл имало.Имало го е и по-рано.И в началото на 90-те го имаше и много дълго му беше пагубното влияние.Ами да видим сега тоя цикъл колко ще трае.

 5. челюсти
  #21

  Само Костов ще изведе българската икономика на здрави основи. Още преди 3 години той повтаряше, че икономиката расте на нездрава основа, основана само на строителсво и финанси. А сега пак гласувайте за царя и БСП. Рано или късно всичко излиза

 6. Споко
  #20

  Нема да се косите той се справи с буклуко сега с една криза нема да се спрай!

 7. Иконъмист
  #19

  Кв`а криза, бе !? Соцкомунягите друго освен кризи предизкикват ли !!!??? Ам`чи нашият бизнес е преобладаващо комуняшки и все около грабежа и източването на хазната се състои.

 8. Петър
  #18

  Всяко комунистическо управление завършва с криза. След Т. Живков, след А. Луканов (лукановата зима), след Ж. Виденов (безумната инфлация). А сега сме след Станишев.

 9. Корейко
  #17

  А бе "ку-ку" добре, че Иван Костов дойде през 1997 г да оправи икономиката и финансите, че комунистите съвсем бяхте огелпили държавата. Симеон дойде на чисто и преметено и правителството му използва набраната инерция от правителството на СДС. Защо същия този "голям патриот" не се върна в България да ни спасява през гладната комунистическа Лукановата зима когато по лавиците на магазините имаше само клечки за зъби. Имай пред вид, че доста хора помнят тези времена.

 10. Дедо Тошо
  #16

  Немога да повервам! Требва да има малко доверие на кредит в бизнеса.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.