Пет фирми с интерес към 70% от парцелите в индустриалната зона "Загоре"

Държавата преведе 3.5 млн. лв. на Стара Загора за изграждане на инфраструктурата на зоната

Министърът на икономиката Емил Караниколов получава благодарствен плакет от кмета на Стара Загора Живко Тодоров

Пет фирми проявяват сериозен интерес към 70% от парцелите в индустриална зона "Загоре", която се простира на площ от 115 дка. Това Това съобщиха на съвместна пресконференця министърът на икономиката Емил Караниколов и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, заедно със Съвета на директорите на новата индустриална зона.

Индийска компания от хранително-вкусовата промишленост и две немски компании имат интерес към новата индустриална зона, посочи икономическият министър Емил Караниколов.

Държавата даде 3.5 млн. лв. за инфраструктурата

Индустриална зона "Загоре" се изгражда чрез партньорство между държавата и местната власт, като собствеността в акционерното дружество е разпределена поравно 50:50. Общината ще участва с апортна вноска - терен от 115 дка в кв. "Зора", в близост до магазин "Метро", като според оценката на терените цената им е около 5 млн. лв.

Държавата – чрез Националната компания "Индустриални зони" участва с капитал, като отпусна 3.5 млн. лв. за изграждане на инфраструктурата на зоната. Средствата вече са по сметката на индустриална зона "Загоре".

Средствата ще се използват за изработването на подробен устройствен план на новата индустриална зона "Загоре", който предстои да бъде приет от Общинския съвет на Стара Загора до края на октомври.

Разширяване на индустриалната зона

Въпреки че изграждането на зоната реално не е започнало, кметът на Стара Загора обяви, че вече се мисли за нейното разширяване.

Набелязахме още 29 дка, които ще бъдат присъединени, каза Живко Тодоров.

Изпълнителният директор на индустриална зона "Загоре" Радослав Танев заяви, че има готовност за увеличаване на зоната с още 150 дка общинска земя. В момента терените се проучват геоложки, дали са подходящи.

Бизнес моделът, по който ще работи зоната, е земята в нея да се продава на бъдещите инвеститори или да се дава чрез отстъпено право на строеж. Получените приходи ще се използват за разширяване на зоната, каза кметът Живко Тодоров.

Благодарствен знак за Караниколов

Министърът на икономиката Емил Караниколов получи благодарствено писмо и плакет от кмета на Стара Загора за подкрепата му и изпълненото обещание да бъдат отпуснати пари от държавата за изграждането на инфраструктурата на индустриална зона.

"Това е първият министър на икономиката, който реално с действия и с подкрепа прави така, че Стара Загора да излезе на картата на ивестициите в страната. Без инфраструктура една индустирална зона губи смисъла си и не е толкова притегателна за инвеститорите", каза Живко Тодоров.

Парите бяха получени по сметката на зона "Загора" в деня на празника на града, който се отбелязва на 5 октомври.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?