Пет партии искат отричането на престъпленията на комунизма да бъде криминализирано

Сграда от лагера в Белене

Пет партии – ДСБ, Да, България, Зелените, ДЕОС и БЗНС - поискаха криминализиране на отричането на престъпния характер на комунистическия режим.

В обща декларация в четвъртък партиите се обявяват за премахване на паметниците и символите на комунизма и заявяват, че подкрепят "изучаването на неподправената история, тази с престъпленията на комунистическия режим в училищата, за да се помни истината и никога да не се повтаря".

"Като представители на демократичната общност в България вярваме, че основна функция на държавата е гарантирането на живота, достойнството и основните човешки права, както и създаването на условия за свободно развитие на гражданското общество и равнопоставеност на хората. Ние не сме забравили и се прекланяме пред жертвите на комунистическия режим – най-голямото унищожително "бедствие", сполетяло България през 20 век", се казва в позицията на петте партии.

"Днес свеждаме глави пред жестоко убитите и отдаваме почит на оцелелите мъченици и заявяваме, че ще направим всичко по силите си, и невъзможното дори, да не допуснем отново това нещастие да сполети нашия народ. С ясното съзнание сме за предпоставките и събитията, които направиха България лесна жертва на съветската хегемония и агресия", заявяват петте извънпарламентарни партии.

Те наричат комунистическия режим "безмислостен и престъпен" и допълват: "Вместо да защитава живота и свободата и да брани собствеността на гражданите, вярната на Кремъл власт се впуска в масово изтребление на националния политически, стопански и културен елит".

"Хиляди са убити без съд и присъда. Опитът на демократично мислещите политици, включили се в управлението с надежда да спасят или спрат, каквото е възможно, да сложат край на разправата посредством формиране на т.нар. "Народен съд", не дава резултат. Никой от обвинените не получава шанс за справедлив процес", гласи текстът на декларацията.

"Десетки хиляди достойни граждани от всички етноси и вероизповедания биват жестоко изтезавани и малтретирани в лагерите и затворите, защото отстояват докрай и не предават демократичната кауза. Икономическото и социално развитие на България безвъзвратно изостава спрямо развитите страни. Световната изолация оставя тежки белези върху две поколения българи. Но духът на българската демокрация не се пречупва, защото ние пазим заветите на нашите деди, за да бъдем двигател на общественото развитие в България", допълват петте партии.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?