Петър Диков се чувствал донякъде виновен за срутената шатра на Централна гара

Снимка: БГНЕС

Донякъде се чувствам виновен за срутването на шатрата пред Централна гара, защото не бях достатъчно настоятелен за премахването ѝ. Това каза главният архитект на София Петър Диков пред ТВ7 в понеделник. Част от покривалото се скъса под тежестта на снега в събота вечерта и като по чудо инцидентът се размина без жертви.

Преди половин година Диков заяви, че през ноември 2011 г. ще внесе предложение в Софийския общински съвет шатрата да се демонтира, защото всяка зима застрашава сигурността на преминаващите отдолу. Идеята за преместването на покривалото в някой парк като част от сцена например е още от 2010 г.

Главният архитект на столицата обясни, че тепърва ще има проверка на изпълнителя, качеството и гаранцията. "Няма да оставим нещата без последствие, въпреки че се съмнявам, че има толкова дълга гаранция", обясни още архитектът.

Ден по-рано софийският кмет Йорданка Фандъкова също призна, че трудно може да се търси отговорност на фирмата, поставила шатрата, защото монтирането ѝ е станало "много, много отдавна".

Съоръжението, известно като Гащите на Софиянски, бе монтирано по време на голямата реконструкция на предгаровия площад, започнала през 2002 г. По нея са работили няколко фирми, сред които общинската “БКС-Център" и близките до зам.-кмета по строителството по времето на Софиянски Иван Гечев “Валмекс” и “Инжстрой”. Тогава бяха построени магазините в подлеза и бяха поставени плочките, специално направени по копие на жълтите павета от бул. “Цар Освободител”. За ремонта общината плати над 20 млн. лв., но само много малка част от търговските обекти в подлеза на гарата се ползват.

Диков обаче увери, че само след няколко месеца цялото пространство около Централна гара ще бъде променено.

Освен премахване на опасната шатра, в момента се подготвя и мащабна реконструкция във връзка със завършване на метрото. Ще бъде проведен и търг за цялостна реконструкция на Централна гара, допълни Диков.

Споделяне

Още от Бизнес