Петър Стоянов: Борисов не сгреши с посредничеството между Брюксел и Анкара

Ако още не сме убедени, че мястото ни е в ЕС и НАТО, значи правилно загубих от Първанов

Петър Стоянов, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов не е сгрешил в политиката си към Турция и с посредничеството си между Брюксел и Анкара. Това коментира президентът Петър Стоянов (1997-2002) пред Нова телевизия в събота. "Не съм от приятелите на Бойко Борисов, но в този случай не бих оприличил ролята на България като пощенски гълъб – това беше едно от обвиненията. България е важна в този процес заради близостта си с Турция, ние я познаваме далеч по-добре, отколкото Швеция например”, каза Стоянов.

Според него не сме сгрешили и не можем да загубим от тази позиция на Бойко Борисов.

Той допълни, че крачките, които трябва да се правят оттук-нататък спрямо Анкара трябва да са много балансирани и премерени.

”Процесите в Турция никак не са еднозначни. Но винаги трябва да имаме едно на ум. Турция, въпреки всичко е страна с базова демокрация, има избори. Президентът и премиерът не са вечни. Вечна е обаче нашата позиция тук на Балканите. Т.е. Турция винаги ще бъде наш съсед. От тази гледна точка България трябва винаги да има много ясна, много балансирана и непредизвикателна политика към Турция. И Слава богу, че днес България може да прави тази политика в рамките на общоевропейската политика. Засега я прави”, каза Стоянов.

Той коментира и отношенията ни с Русия, като подчерта, че за съжаление българското отношение към Русия винаги е било повод за тежък национален раздор още от Съединението.

”Нашият сантимент към Русия, че обичаме Пушкин, че знаем наизуст цели пасажи от Лермонтов, че имаме приятели в Петербург или Москва, няма нищо общо. Ако за толкова време не сме убедени, че нашето място не е в НАТО и ЕС значи моят мандат е бил напразен и правилно загубих изборите от Георги Първанов”, каза той.

По думите му в Европа и в света все още има няколко авторитарни държави и той е готов да приеме, че те са алтернатива на ЕС, когато нашите младежи се запътят да учат там, а не в Холандия, Великобритания или САЩ.

"Но нямам нито един пример, че някой се е запътил натам. Оставете децата ни да направят този избор”, призова Стоянов.

Според него на хората се внушава, че вината за всичко е на демокрацията, което е ”една голяма глупост”. Проблемът бил, че България не успя да се докосне до прилично изграден модел на демокрацията. Съвършена демокрация никъде не съществува, но има демокрация, която е привлекателна, обясни Стоянов
.
„Ние не успяхме да изградим демокрация на просперитета, но за това не е виновна демокрацията”, каза той.

Според него голямата тема на България е евроскептицизмът.

"Аз съм разочарован от това, което се случва. Ние сме от доста време членове на ЕС и НАТО, а се държим като мост между тези две организации и Русия. Крайно време е да се разбере – ние сме Европейският съюз. ЕС е изправен пред сериозни предизвикателства – сред част от членките има известна доза евроскептицизъм. Но за нас трябва да кажем: ЕС може без България, но България не може без ЕС”, добави Стоянов.

Той коментира и президентските избори, като обяви, че на фона на геополитиката и предизвикателствата пред ЕС, нашият дебат изглежда ”доста дребен и сметкаджийски”, като се занимаваме кой ще си обяви кандидата по-рано или по-късно.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?