Пети опит за продажба на зала "Универсиада" в София

За четири години цената й падна от 18.5 млн. лв. на 10.5 млн. лв.

Пети опит за продажба на зала "Универсиада" в София

Частен съдебен изпълнител ще направи пети пореден опит да продаде спортната зала "Универсиада" в София и прилежащия ѝ терен от близо 20 декара.

Залата на бул."Шипченски проход" стана частна собственост по време на управлението на НДСВ през 2005 г. чрез неизгодна схема със смесено дружество, в което държавата загуби своя дял. Новият стопанин тогава се свързваше с тандема Цветан Василев - Делян Пеевски. След бурната  им раздяла през 2014 г. остана необслужван дълг към КТБ, който с днешна дата достига до над 70 млн. лв. Това накара синдиците на фалиралата банка да пуснат атрактивния имот на продан.

Първият опит за продажбата на зала "Универсиада" е от 2016 г., когато вещо лице я оценява на 18.5 млн. лв. Следват още три неуспешни опита за продажба на по-ниски цени. Днес тя се предлага за 10.5 млн. лв. Дали ще бъде купена ще стане ясно на 19 декември, когато ще бъдат отворени предложнията.

Причината за трудната продажба на сградата е, че тези, които проявяват интерес искат да я съборят и да построят на нейно място жилищни сгради. Но общият устройствен план на София не допуска такова застрояване на парцела.

"Получавали сме обаждания от рода: "Може ли да се събори сградата и да се построи жилищен блок?". Това няма как да се случи, тъй като градоустройственият план на София, парцелът е предназначен за спорт и развлечения", коментира частният съдебен изпълнител Стоян Якимов пред бТВ.

Той каза още, че е имал разговори с кмета на района, за това как залата да стане общинска и да продължи да служи на столичани за спорт, но до конкретна сделка не се е стигнало.

"Имах среща с кмета на район "Слатина" във връзка с продажбата на имот, тъй като той заяви, че тази зала е обществено благо и той самият прояви интерес как тя да бъде купена от Столична община, така че служи на гражданите на София. Но на този етап няма някакво развитие", заяви Якимов.

За 10.5 млн. лв. се продава спортната зала "Универсиада", две прилежащи постройки и терен от 19 898 кв.м в съседство с Министерството на външните работи.

Залата е строена през 1961 г. за домакинството на София на Световните студентски летни игри. През годините в нея са се провеждали редица състезания, включително и световни първенства, както и концрти.

Зала "Универсиада" разполага с 2300 места и над 1500 кв.м изложбена площ.Технически в нея има три спортни зали, 10 кабинета, радиокабина, осветителна кабина, три коментаторски кабини, четири съблекални и оборудване. Общата им застроена площ е 4130 кв.м. Отделно югозападно върху 187 кв.м е пристроен и двуетажен спортен център.Двете едноетажни сгради, които влизат в пакетаза продажба, са с площ 303 кв м и 166 кв.м.

Върху имотите има тежести. Петгодишният договор за наем на търговски площи с "Про Ентъртейнмънт" на Людмил Божидаров Христов изтича през 2021 г. Има и възбрани, наложени от частния съдебен изпълнител Якимов.

От участниците в публичната продан се иска да внесат 10% от началната цена и предварително да посочат цената, която предлагат. Всеки има право само на едно наддавателно предложение. Оферти на цена под началната и такива, които я надхвърлят с повече от 30 на сто, ще се смятат за недействителни, е посочено в обявлението.

Имотът е в портфолиото на акционерното дружество "Универсиада", наследник на бившето "Спорт хотелс олимпика България". По информация от Търговския регистър внесеният капитал на дружеството е 7.34 млн. лева. В него като непарична вноска е вписана софийската зала, както и учебно-методически център "Тото шанс" в Златни пясъци. Двата имота са оценени на 3.677 млн. лева.

Според годишния финансов отчет на дружеството през 2019 г. то има приходи около 290 хил. лева и задължения 2.5 млн. лева. За годината е на счетоводна загуба 35 хил. лева. Негов представител е баскеболният треньор Константин Папазов, писа "Капитал".

Споделяне

Още от Бизнес