Петканов съкращава чиновниците в МВР

Вътрешният министър ще съкращава щатове в националните служби и ще ги пренасочва към районните полицейски управления.

Пенсионирам, за да намаля началниците и да увелича изпълнителите - резюмира новата си кадрова политика министър Георги Петканов след заседанието на правителството днес. Трябвало да има по-малко администрация в структурите на вътрешното министерство.

Според бившия шеф на Национална служба "Сигурност" (НСС) Атанас Атанасов става дума за имитация на реформа, при която се отстраняват служители в полицията, но се запазват кадрите на бившата Държавна сигурност в специалните служби.

В дирекцията на ген. Васил Василев щатът бил "неимоверно раздут"

Министърът смята, че не би могло в една национална служба да работят стотици хора, които пряко не са в полицейското производство, които нямат територия и на които не им се водят убийства и разстрели.

Прокурор отрече да проверяват генерал от МВР за атентата срещу Доктора

Прокуратурата не извършва проверка нито срещу генерал Васил Василев, нито срещу някой друг генерал от службите на МВР. Това заяви заместник-главният прокурор Христо Манчев в отговор на въпрос дали прокуратурата проверява твърденията на Иван Тодоров -Доктора, че генерал от МВР е замесен в атентата срещу него на бул. "Цариградско шосе" на 18 април т.г.

още

Като пример за "неимоверно раздут и ненужен" щат Петканов посочи Национална служба "Полиция", оглавявана от ген. Васил Василев. Според министъра там имало само два-три сектора, които пряко са ангажирани с оперативна дейност. "Останалите са чиновници, методисти, контрольори и други", каза Петканов.

Българската полиция няма нужда от такива, заяви министърът.

Още след изслушването в парламентарната група на НДСВ за мерките срещу организираната престъпност преди десетина дни министърът обяви, че ще има предислоциране на сили към полицейски дирекции, в чиято район се извършват тежки престъпления.

Тогава депутатката от левицата Татяна Дончева подложи на критика най-вече мозъчния тръст на министерството - аналитичните отдели на ведомството.

От думите на Петканов не стана ясно дали в графата методисти, включва и анализаторите на оперативна информация в министерството.

Повод за журналистически въпроси по кадровите смени бе днешна информация за пенсионирането на шефа на направление "Документи за самоличност на българските граждани" към Дирекцията на Национална служба "Полиция" Стоян Захариев.

Според в. "24 часа" полковникът, който главно спомогна за бързата подмяна на документите за самоличност, е пенсиониран предсрочно. Причината била спор с МВР шеф при избор на фирма, която да изработи новите шофьорски талони. Вътрешният министър отрече това да е вярно.

Всички служители на МВР, които са пенсионирани до момента, имат над 30 години трудов стаж, към тази категория бил и началникът на паспортната служба полк. Стоян Захариев, увери Петканов.

Министърът уточни, че досега на два-три пъти е съкращавал по 30-ина човека и се закани да продължи. Съкращенията трябвало да започнат от тези, които отдавна имат стаж за пенсиониране. Съгласно закона за МВР по желание на служителя той може да се пенсионира след навършване на 20 г. трудов стаж, а при навършването на 25 - по желание на работодателя, каза Петканов.

Това е имитация на реформа, смята о.з. ген. Атанасов

Според източници от МВР около 80 души са съкратени от Дирекцията на ген. Василев, а повечето щатни бройки са прехвърлени към СДВР. Засега няма данни да има пенсионирани служители на НСБОП. Бившият директор на НСС ген. Атанас Атанасов съобщи по радио "Свободна Европа", че от контраразузнаването са махнати само 5-6 офицера.

Пропорцията между освободените служители на полицията и на контраразузнаването показва, че не става дума за качествена реформа чрез отстраняване на служители, започнали кариерата си в бившата Държавна сигурност.

"За съжаление настоящото правителство и сегашното държавно управление, защото към този проблем има отношение и президентът, спряха реформите, които бяха започнати в периода 1997-2001 година в областта на сигурността и по-точно в областта на службите, на разузнавателните и контраразузнавателните служби, и към този момент ние наблюдаваме една имитация на реформа в тази област", заяви Атанасов.

По думите му се загърбват сериозни проблеми от хората, които днес управляват тези ведомства, и основната цел е да се запази статуквото, да се запази статуквото и ако може, да бъдат тук-там промушени хора от старото време на възлови позиции.

Атанасов отново спомена, че и директорът на НСС ген. Иван Чобанов, и заместникът му Николай Методиев са служители на бившата Държавна сигурност. Според него фактът, че в момента служители на средно ниво "проверяват" началниците си в службите за достъп до класифицирана информация, предопределя безсмислеността на тези проверки.

Според вчерашна статия в "Берлинерцайтунг" експерти на НАТО оценявали като особено обезпокоителни индикациите за проникване на разузнаванията на Русия и Украйна в български учреждения.

Генералът припомни, че през 1997 г. е пенсионирал близо 100 човека от НСС, още една такава партида имало през следващата година. В началото на това управление, Атанасов установил, че от пенсионираните през 1997-ма двама дългогодишни офицери от Второ главно управление на Държавна сигурност, единият от които дълги години е работил под прикритие в ГДР, са назначени в консулско управление на Министерство на външните работи.

Според него това е факт, който с основание притеснява западните партньори. По повод разигралия се шпионски скандал между България и Германия, Атанасов предположи, че опасението на бъдещите ни съюзници идва не от друго, а от това, че хората, които биха се занимавали с такава дейност от страна на България, са свързани с бившия комунистически режим и с бившия Съветски съюз и с неговите служби.

Основният проблем е много голямата опасност през тези канали да изтича информация към Русия подчерта бившият шеф на контраразузнаването.

По повод твърденията на ген. Бойко Борисов и на самия шеф на НРС полк. Кирчо Киров, че за България шпионският скандал е приключил и в немското разузнаване се уверили, че ние не сме изнасяли защитена информация към трета страна, ген. Атанасов коментира тази оценка като "невярна". Според него едва ли ще бъде оповестено официално заключението по случая.

По повод изявлението на представителя на баварската криминална полиция, че шпионският скандал няма да повлияе на отношенията между МВР и немските служби, направено в присъствието на ген. Бойко Борисов в София, Атанасов отбеляза, че това е изявление"на един експерт от средно ниво от криминалната служба на Германия", който "с половин уста" каза, че според него шпионският скандал нямал голямо значение.

"Все едно един офицер от Дирекция на Националната полиция, и то на средно ниво, в България да каже какво става в разузнавателната служба. Той не я знае къде се намира, нито ѝ познава служителите", коментира генералът.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?