Петролният пазар се успокои след срещата Буш-принц Абдула

Цените на петрола се понижиха под 54 долара за барел в азиатската търговия във вторник, предадоха световните агенции. Това стана ден след срещата на президента на САЩ Джордж Буш със саудитския престолонаследник принц Абдула ибн Абдул Азиз ас Сауд. В резултат на разговора между двамата юнските фючърси с американски лек суров петрол поевтиняха със 72 цента до 53,85 долара за барел.

Миналата седмица цените на петрола и на петролните продукти нараснаха под влияние на опасенията, че растящото търсене ще превишава предлагането в пиковия за шофьорите летен сезон.

След вчерашната среща Буш-принц Абдула Белият дом изрази надежда, че плановете на Саудитска Арабия ще доведат до спад на силно нарасналите цени на бензина в САЩ.

"Високата цена на петрола ще нанесе щети на пазарите и той го знае", каза Буш за саудитския принц, с който се срещнаха в ранчото на американския президент в Крофърд, Тексас. По време на разговора престолонаследникът е представил план за понижаване на световните цени на петрола чрез увеличаване на добивите. Това се очаква да стане чрез увеличаване на инвестициите в петролния сектор на Саудитска Арабия, за да се разширят възможностите за производство. Общите инвестиции могат да достигнат до 50 милиарда долара, като целта е до 2009 г. производственият капацитет на страната да достигне 12,5 милиона барела дневно. В момента Саудитска Арабия добива по около 9,5 милиона барела дневно, а максималният ѝ капацитет е 11 милиона барела дневно. Рияд твърди, че ако е необходимо, може да разшири капацитета си и до 15 милиона барела дневно.

Според Стивън Хадли, съветник по националната сигурност на американския президент, планът може да се определи като добра новина за финансовите пазари.

Споделяне

Още от Бизнес