Петролният пазар се успокои след срещата Буш-принц Абдула

Цените на петрола се понижиха под 54 долара за барел в азиатската търговия във вторник, предадоха световните агенции. Това стана ден след срещата на президента на САЩ Джордж Буш със саудитския престолонаследник принц Абдула ибн Абдул Азиз ас Сауд. В резултат на разговора между двамата юнските фючърси с американски лек суров петрол поевтиняха със 72 цента до 53,85 долара за барел.

Миналата седмица цените на петрола и на петролните продукти нараснаха под влияние на опасенията, че растящото търсене ще превишава предлагането в пиковия за шофьорите летен сезон.

След вчерашната среща Буш-принц Абдула Белият дом изрази надежда, че плановете на Саудитска Арабия ще доведат до спад на силно нарасналите цени на бензина в САЩ.

"Високата цена на петрола ще нанесе щети на пазарите и той го знае", каза Буш за саудитския принц, с който се срещнаха в ранчото на американския президент в Крофърд, Тексас. По време на разговора престолонаследникът е представил план за понижаване на световните цени на петрола чрез увеличаване на добивите. Това се очаква да стане чрез увеличаване на инвестициите в петролния сектор на Саудитска Арабия, за да се разширят възможностите за производство. Общите инвестиции могат да достигнат до 50 милиарда долара, като целта е до 2009 г. производственият капацитет на страната да достигне 12,5 милиона барела дневно. В момента Саудитска Арабия добива по около 9,5 милиона барела дневно, а максималният ѝ капацитет е 11 милиона барела дневно. Рияд твърди, че ако е необходимо, може да разшири капацитета си и до 15 милиона барела дневно.

Според Стивън Хадли, съветник по националната сигурност на американския президент, планът може да се определи като добра новина за финансовите пазари.

Споделяне
Още от Бизнес

Смятате ли, че президентът е "сготвил" премиера със снимките от спалнята?