Певец се кандидатира за президент на Хаити

Певецът Уайклиф Жан официално се кандидатира за президент на Хаити, съобщи Асошиейтед прес. Той подаде документите си в последния момент, десетина минути преди изтичането на срока. 

Десетки почитатели на хип-хопъра, който реши да се отдаде на политическа кариера, го посрещнаха с радостни възгласи при пристигането му пред сградата на избирателната комисия в столицата Порт-о-Пренс, която все още до голяма степен е в руини след опустошителното земетресение от 12 януари.

Придружен от жена си и дъщеря си той се изправи върху джипа, с който пристигна и се поклони на събралите се хора. "Това е момент във времето и в историята, който е много емоционален", коментира той. 

Победителят в очертаващите се като доста оспорвани президентски избори на 28 ноември ще вземе участие в разпределянето на чуждестранните помощи в размер на милиарди долари, които Хаити получи след земетресението, отнело живота на около 300 000 души и разрушило хиляди сгради, включително много правителствени здания. 

Жан е роден в покрайнините на Порт-о-Пренс, но напуска Хаити като дете и заживява в Бруклин. Той стана известен като член на групата "Фюджийс", след което се отдаде на солова кариера. През последните оглави благотворителната фондация "Йеле Хаити", която се занимава с набиране на средства и осведомяване  на световната общественост за неизброимите проблеми на Хаити още преди земетресението. Вчера той се оттегли от ръководството ѝ.

Ако кандидатурата на Жан бъде одобрена, той ще се изправи пред няколко кандидати, които не могат да се похвалят с неговата популярност по света, но имат по-внушително политическо досие. Сред по-сериозните претенденти е сваленият бивш премиер Жак-Едуар Алексис, който си осигури подкрепата на сегашния президент Рене Превал и неговата партия "Единство". Превал няма право да се кандидатира за нов мандат.   

Друг опонент на Жан в изборите ще бъде известният хаитянски музикант Мишел Мартели, известен като "Сладкия Мики", който пристигна малко преди него в сградата на ЦИК, за да подаде документи. Той беше придружен от певеца Пра Мишел, един от основателите на "Фюджийс", който подкрепя неговата кандидатура. 

Мартели приветства дългогодишния си приятел Жан и заяви: "Надявам се, че политиката няма да ни раздели".

Споделяне

Още от Свят