Пхенян и Сеул се разбраха за мирния договор

Пхенян и Сеул се разбраха за мирния договор

Лидерите на Корейската народна демократическа република (КНДР) и Република Корея се договориха за по-тясно икономическо сътрудничество и стъпки за достигане на мир по територията на разделения от петдесет години полуостров, предадоха в четвъртък световните агенции.

След тридневни преговори севернокорейският лидер Ким Чен-ир и президентът на Южна Корея Но Му-хен подписаха декларация, в която се предлага провеждането на преговори за заместване на примирието, сключено след края на Корейската война с окончателно мирно споразумение.

Освен това лидерите на КНДР и Южна Корея се разбраха за подновяване на постоянния железопътен транспорт между двете държави.

Тази среща на високо равнище беше едва втора за изминалите 50 години от приключването на Корейската война.

Демаркационната линия, която разделя Корейския полуостров и която се смята за най-милитаризираната граница в света, беше пресечена пеша от президента на Южна Корея Но Му-хен във вторник.

В подписаната в края на историческата среща декларация от осем точки се казва, че “Северът и Югът са на едно мнение, че сегашната система за прекратяване на огъня трябва да бъде заменена със система на постоянен мир”.

Документът съдържа призив към лидерите на страните, въвлечени в мирния процес на Корейския полуостров, да се срещнат за сключване на мирно споразумение, което де юре би белязало края на войната от 1950-1953 г.

Вероятно в подобни преговори ще участват САЩ и Китай, чиито подписи, редом с този на Северна Корея, стоят под договора за примирие. Южна Корея не е парафирала този документ и затова все още формално е във война със Северна Корея.

На последната среща беше договорено и отваряне на товарните железопътни артерии между двете страни. Същевременно беше сключено споразумение за установяване на съвместни зони за риболов в спорните водни граници.

Страните се договориха и за провеждане на редовни срещи на високо равнище, макар че техния график не е уточнен.

Според декларацията ще бъдат създадени повече възможност за събиране на разделени от Корейската война семейства.

Макар подробностите в декларацията да не са известни, мнозина анализатори вече определят резултатите от срещата като исторически. Някои експерти обаче предполагат, че лидерът на Северна Корея манипулира с военна заплаха, за да получи от Сеул икономическа помощ, от която силно се нуждае.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?