Пилотската грешка е официалния вариант за потрошения "Пилатус"

Пилотска грешка при експлоатацията на "Пилатус" е причина за катастрофата на военния самолет преди седмица, съобщи в четвъртък шефът на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Георгиев. Това е заключението на комисията, проверила инцидента.

На 10 юни представителният транспортен самолет на военното министерство се приземи по корем на летище "Враждебна" край София, при кацане след тренировъчен полет до Пловдив. При инцидента едното крило на самолета се счупи, бяха причинени и множество повреди по корпуса. Екипажът остана невредим. Същият ден шефът на Генщаба ген. Никола Колев коментира, че пилотите, управлявали "Пилатус"-а, били добре обучени.

На въпрос дали ще има наказания, днес шефът на ВВС отговори, че по-важното е да се анализира как се подготвят военните ни летци за пилотиране на съвременна техника.

Според ген. Георгиев, има и редица организационни грешки в авиобаза "Вражбедна" при подготовката и изпълнението на конкретни задачи, които оказват влияние върху безопасността на полетите.

Внимателно ще се оцени още веднъж нивото на инструкторския състав и подбора на младите летци, които са предвидени за обучение на този тип самолет, каза още ген. Георгиев.

Шефът на ВВС не пропусна да напомни, че пилотите ни имат много малко летателни часове заради остарялата техника и липсата на гориво.

Споделяне

Още от България