"Плама" подаде сигнал до Филчев за разпродажбата на техника на рафинерията в Русе

Плевенската рафинерия "Нова Плама" подаде сигнал до Главния прокурор Никола Филчев. В него се настоява за прокурорска проверка на извършената разпродажба в Русе на машини и транспортни средства на "Плама" от Агенцията за държавни вземания, съобщи изпълнителният директор на "Нова Плама" Росен Софрониев.

Той уточни, че оценката на продаденото имущество е наполовина от застрахователната цена определена от Булстрат. В документа до Главна прокуратура се посочва, че лекотоварни камиони били продадени на пет пъти по-ниски цени, автобуси "Икарус" са предложени четири пъти по-евтино.

Парадоксално било, че имало машини, които, ако са дадени за скрап, щели да струват два пъти повече от получените за тях суми. Стойността на цялата разпродажба е само 250 хиляди лева, въпреки, че е могло да се вземат двойно повече пари, твърди Софрониев.

От "Нова Плама" настояват прокуратурата да провери и сигналите, че машини от тази разпродажба на държавната агенция са били препродадени още същия ден на много по-високи цени. В "Плама" дори получили оферти от участници в разпродажбата, които им предлагали отново да си купят превозни средства.

Според Софрониев единственият шанс на фирмата им да оцелее е благоприятният изход на делото, което тя води срещу държавата във Вашингтон.

Собствениците на рафинерията са ангажирали международни адвокати, изтекъл е тримесечен срок, който съдът във Вашингтон е дал възможност държавата и "Плама" да постигнат извънсъдебно споразумение за решаване на спорните въпроси, уточни Софрониев.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?