Планираният от ЕК скок на акциза за дизела срещна свирепа опозиция

Европейската комисия срещна отпора на част от страните членки на ЕС и на някои еврокомисари заради намерението си да увеличи минималните акцизни ставки за дизеловото гориво през 2012 г., съобщи в петък електронното издание EUobserver. Очаква се предложението да бъде обсъдено от  еврокомисарите идната сряда.

Комисарят по въпросите на данъчната политика Ласло Ковач ще предложи минималната акцизна ставка за дизеловото гориво на територията на ЕС да нарасне до 359 евро на 1000 литра през 2012 г., а след това и до 380 евро през 2014 г.

Според подготвения от ЕК документ, ако предложението бъде прието, това би секнало съществуващия в момента горивен туризъм в ЕС. В момента голяма част от ТИР-овете, пътуващи на територията на съюза, правят отклонения от своите първоначални маршрути, за да заредят гориво от държави, където то е по-евтино. По този начин те генерират по-големи емисии от въглеродни газове на териториите на тези държави и генерират загуби за други от спад на продажбите на гориво.

За пример германците са съгласни да пътуват между 2 и 4 километра допълнително за всеки евроцент разлика в цените на горивото между две държави, съобщава EUobserver. Този вид туризъм е причинил загуби за германския бюджет в размер на 1,9 милиарда евро за 2004 г.

Основната опозиция идва от еврокомисаря по бюджетните въпроси на ЕС Далия Грибаускайте, която е и бивш финансов министър на Литва. По думите ѝ четири други еврокомисари - Чарли Макгрийви (вътрешен пазар), Данута Хюбнер (регионална политика), Сийм Калас (административно дело) и Вивиан Рединг (информационно общество) са обявили срещу предложението на Ковач.

Според нея “Европа се нуждае от намаление на минималните ставки на горивата”, за да поддържа устойчив икономически растеж.

“Увеличението на акцизните ставки ще спомогне за незабавно повишение на цените на горивата и това със сигурност не е нашата цел. И без това сега имаме едно наум каква е настоящата тенденция на този пазар”, заяви еврокомисарят по бюджетните въпроси.

Нейните коментари се припокриват с общото настроение във Вилнюс. По думите на литвийски дипломати скокът на акцизите ще доведе до общ скок на цените и по-голяма инфлация.

Споделяне

Още от Европа