Плащанията по селската програма минават под контрола на земеделския министър

Плащанията по селската програма минават под контрола на земеделския министър

Нова агенция на пряко подчинение на земеделския министър ще одобрява плащанията по Програмата за развитие на селските райони. Това предвижда постановление на Министерския съвет публикувано за обществено обсъждане.

Сега европарите се раздават от Държавен фонд "Земеделие", като разходите се одобряват и заверяват от частна фирма одитор. В последните две години обаче имаше проблем с избора на сертифицираща компания, заради обжалване на процедурата, което поставяше страната пред риск от загуба на средства.

Новата агенция ще се нарича "Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове". Задачата ѝ е да заверява изплащането на европарите от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Нейният шеф ще се определя от премиера по предложение на земеделския министър. Той трябва да е с висше образование - магистър и да има най-малко 7 години трудов стаж.

Според еврорегламентите сертифициращият орган може и да е публичен, а не само частен. Затова и се минава на този вариант. В мотивите на министър Десислава Танева се казва, че с публичен одитор ще се избегне забавянето в бъдеще. По този начин нямало да се стига и до неблагоприятни последици за България, тоест загуба на европари.

Сертифициращата агенция ще гарантира коректността на плащанията и от двата агрофонда на ЕС - за гарантиране на земеделието и за развитие на селските райони.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?