Пленумът на БСП одобри проекта за смесена избирателна система

Партията взима Бузлуджа за 10 г. и пуска телевизия от есента

Снимка: БНР

БСП ще внесе в парламента законопроекта си за изменение на Изборния кодекс, въвеждащ смесена избирателна система, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова след заседанието на Националния съвет в събота.

„От месеци наред предлагаме нашата теза за смесена мажоритарно-пропорционална система, която дава възможност да отговорим на очакванията на хората, показани в референдума за мажоритарен избор, но и да се запази държавността, институциите и парламентаризмът в България“, заяви тя на брифинг след Пленума.

Предложението е 120 от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите 120 – от пропорционална листа. То бе подкрепено с 53 гласа "за" от общо 94-има гласували.

Според идеята на социалистите страната ще остане разделена на 31 многомандатни избирателни района, от които избирателите ще излъчат 120 народни представители от пропорционални листи, но без да има възможност за преференциален вот.

За избора на останалите 120 депутати страната ще бъде разделена на общо 120 едномандатни района, границите на които трябва да бъдат определени от Централната избирателна комисия. Район "Чужбина" не се предвижда в проекта на БСП.

Един кандидат на дадена партия може да участва и в двете листи, но само в границите на един многомандатен избирателен район. Независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, може да участва само в една листа за мажоритарен избор. Законопроектът предвижда, ако даден избирател е решил да гласува само мажоритарно или само пропорционално, вотът му де се признава за валиден.

Освен това парламентарният избор ще се провежда едновременно и за пропорционалните, и за мажоритарните листи в един тур и в един ден. Предвидено е изключение и провеждане на втори тур, ако двама или повече мажоритарни кандидати са получили равен брой гласове.

„Дали е подходящо за България, или не, това ще стане ясно в момента, в който го внесеме за обсъждане и гласуване. Според мен обаче, хората ни показаха еднозначно, че начина, по който досега ни избират не е начинът, по който те искат. И в същото време да отчетем интересите на българския народ, за да не превръщаме държавата във феодален двор на няколко само, единствено по неизвестни причини подбрани на сто процента мажоритарни депутати“, коментира Таско Ерменков.

Доста резервирано се изказа за изготвения законопроект бившият лидер на БСП Михаил Миков: „Много амбициозно, един закон от 400 текста, да променяш цяла система само с промени в някои от текстовете. Това ще създаде тепърва сериозни проблеми, ако въобще се приеме. Има ли договорено мнозинство, което да стои зад смесена система? Аз досега не съм чул. Какво става с една малка страна, когато копираш Франция, Германия, системата ще може ли да проработи в условията на България?“

Другото решение, което взе Пленумът на БСП беше партията да се съгласи да стопанисва безвъзмездно паметника на Бузлуджа за срок от 10 години. До този вариант се стигна, след като по-рано тази седмица стана ясно, че са социалистите са изпуснали срока да си прехвърлят собствеността безсрочно. Държавата декларира желание да даде паметника на БСП още преди 6 години, но до реални действия така и не се стигна.

Корнелия Нинова съобщи още, че отдавна лансираният проект за партийна телевизия ще е готов през октомври. Засега тя не уточни подробности, като увери единствено, че медията нямало да се помещава в ЦУМ, където беше телевизията на бизнесмена Георги Гергов.

Споделяне

Още от България