Плевенският затвор получава 1 млн. лв. за саниране

Плевенският затвор

Предстои саниране на сградите на Плевенския затвор с инвестиция от 1 милион лева, съобщи заместник-началникът на затвора Николай Козов, цитиран от БТА в понеделник.

Той уточни, че вече е извършено енергийно обследване и се очаква през следващата година санирането да бъде факт чрез изпълнение на спечеления проект.

Ръководството на затвора си е поставило седем цели за повишаване на енергийната ефективност до 2020 година, уточни Козов. Вече е подменена дограмата на корпуса на затвора и на административната част. Изготвен е проект за преустройство и реконструкция на кухненския блок с подмяна на кухненското обзавеждане. Осветлението в общите помещения е сменено с енергоефективно, предстои това да се случи и в стаите, както и на оградите, но това ще става поетапно, поясни заместник-началникът.

Има идея на покрива на затвора да бъде изградена фотоволтаична централа, чрез която да се подгрява вода и така да се спестят средства от разходите за гориво на парната инсталация, която също ще бъде модернизирана.

Ръководството на затвора има желание да увеличи броя на затворниците, които повишават образованието си и овладяват професии, допълни Козов. При нас е голям делът на неграмотните или почти необразовани мъже от общо 400-те лишени от свобода, каза той.

Според него е напълно реалистично да се разчисти мястото от стара сграда на територията на общежитието от закрит тип и там да бъде построена нова - на три етажа с около 800 квадратни метра застроена площ, за самостоятелно училище. В него могат да бъдат обхванати по-голям брой затворници от първи до 12 клас и за професионална подготовка, допълни Козов.

Споделяне

Още от България