Плевнелиев: Бъдещето ни зависи от нашите собствени усилия

"Заветът, който ни оставиха априлци е, че бъдещето ни зависи от нашите собствени усилия, че свободата и нейните ценности не са даденост и не се получават даром. Сами определяме съдбата си, избирайки между удобното самосъжаление и това да запретнем ръкави и да превърнем родината в пример за другите“, това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в Панагюрище по време на честването на 138-годишнината от Априлското въстание.

"Днес ние наследниците на славните герои водим своята борба с примирението и песимизмът. От избора ни и от нашата решителност зависи каква България ще оставим на идните поколения“, заяви още Плевнелиев.

Държавният глава обясни, че несправедливостта и неработещите институции виреят само там където няма силен граждански контрол и силно участие на хората и там където гражданската енергия е заменена с непукизъм. "Не е вярно, че България няма цел и няма план и апелирам от тази висока трибуна всички български политици да спрат да повтарят, защото не е вярно“, каза президентът.

"Още преди Освобождението, предците ни завещаха посоката, която да следваме. Чистата и свята република на Левски и Бенковски и равенството с другите европейски народи. Народът ѝ днес е обединен като един за този идеал. Примерът на априлци показва, че когато надмогнем примирението и разделението, развиваме ясна и благородна кауза няма сила, която може да ни спре. Днес е наш ред да пазим заветът и да не допуснем България да бъде отклонена от зададеният от Апостолът и български патриоти път за изграждане на демокрация от европейски тип и държавност служеща на хората", допълни Плевнелиев.  

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?