Плевнелиев: Дадохме световен пример за бързане

Кабинетът "Орешарски" призован за приемственост по националните приоритети

Росен Плевнелиев, Сн: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев няма намерение да бави процедурата по съставяне на нов кабинет, след като кандидатът за премиер на левицата Пламен Орешарски е готов със състава на правителството. Във вторник сутринта президентът ще издаде указ, с който ще предложи на Народното събрание да гласува предложенията на Орешарски. Той ще приеме на "Дондуков" 2 номинирания за министър-председател и лидера на БСП Сергей Станишев. Орешарски ще представи на държавния глава структурата и състава на проектокабинета.

В Щутгарт, където бе на работно посещение, президентът коментира в понеделник преди обед (преди Орешарски да обяви проектокабинета пред Националния съвет на БСП – бел.ред.), че не знае подробности около състава на правителството и имена на министри.

"Мисля, че дадоха световен пример за бързане, а не за бавене. Всичко се случваше на минутата. Утре сутринта в 9 часа приемам господин Орешарски и господин Станишев. Ако аз бях следвал Конституцията, можеше да нямаме правителство и след месец, но ние бързахме максимално, включително и дадох два мандата за един ден, включително и поставихме рекорд за свикване на Народното събрание", коментира президентът, цитиран от БНР.


Президентът препоръча новото правителство да заложи на приемственост, защото България е във важна фаза на планиране на европейските фондове.

"Да седнат новите и старите и да изговорят всичко смислено, по което се работи, за да може да има приемственост по него. България се намира в много специална фаза на планиране на еврофондовете и на изпълнение на еврофондовете от старата и от новата рамка. Това предполага приемственост. Аз очаквам и се надявам и това ще бъде и моят разговор утре с господин Орешарски и с господин Станишев да се гарантира тази приемственост. Разбира се, новото правителство идва със своите приоритети, със своите екипи и със своите задачи, но една голяма задача пред тях трябва да бъде приемственост по националните приоритети", заяви държавният глава.


Запитан дали очаква още във вторник да бъде гласувано правителството в Народното събрание, Плевнелиев обясни: "Аз казах, че в президентството правителство няма да се прави и че президентът няма да влиза в никакви уговорки. Днес проведох още рано сутринта разговори с господин Станишев и се разбрахме още утре в девет часа, което не означава, че президентът влиза в каквито и да е уговорки. Лично аз в момента не знам какъв е съставът на новото правителство, а не считам, че и е толкова важно, за мен лично, тези, които го правят, ще си носят отговорността. Пожелавам си компетентни професионалисти, ясни приоритети и резултати за нацията. От утре всичко ще стане ясно".

Споделяне

Още по темата

Още от България