Плевнелиев: Институциите да помагат на младите хора като фондациите

Разчитам институциите да се активират и да подпомагат младите хора, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на годишната среща на олимпийските отбори по природни науки.

"Разчитам, че отговорните институции ще се вземат в ръце и ще покажат, че има държава. Там, където могат фондациите, там, където може БАН и много други изследователски центрове – да дадат всичко от себе си в подкрепа на младите хора. Трябва и държавата да се научи, и тя трябва да го прави. Разчитам институциите да се активират и да подпомагат нещо, което доказано работи за имиджа на България, следователно за инвестициите и развитието в България", заяви Плевнелиев.

През тази година участниците в олимпийските отбори на страната ни по природни науки са завоювали общо 65 медала и почетни грамоти от участието си в международни състезания.

"Повод за гордост са и успехът на младите ни информатици, които тази година се наредиха пети в света след Китай, Съединените щати, Русия и Република Корея. Впечатляващи са постиженията и в областта на математиката – три медала, в областта на физиката – пет медала, два по химия, седем по лингвистика и шест по астрономия. Вашите постижения са повод за гордост за всички нас. Вие прославяте страната ни навсякъде по света. Една малка България може да произведе такива резултати", каза още Росен Плевнелиев.

Той благодари на фондация "Америка за България" и Американската фондация за България за безрезервната подкрепа.

"Не само дарихте сериозни суми от над 2,5 милиона лева, но изградихте инструментите, които да помагат България да постига тези резултати", заяви Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?