България отбелязва 106 години от обявяването си за независимо царство

Плевнелиев: Изстраданата свобода е отговорност и урок

В София предимно възрастни хора почетоха празника, сн. БГНЕС

"Независимостта на България не е само 22 септември, тя е всеки миг от нашата история до ден-днешен – заради родолюбието на предците ни, заради куража и себеотрицанието на националните ни герои, заради непримиримостта и достойнството на съвременното гражданско общество". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към българите по повод отбелязването на 106-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. На тази дата през 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд обявява с манифест България за независимо царство и приема титлата "цар на българите".

По думите на държавния глава преди 106 години "едно свободно, но "васално“ княжество отхвърли договорките между Великите сили, за да покаже истинската си сила – по миролюбив и достоен начин".

"Днес е български празник не просто заради изпълнената с толкова много история дата, а защото народът ни винаги е показвал решимост с чест да отстоява правата си", казва в обръщението си Плевнелиев.

"Изстраданата свобода и самостоятелност на българската държава са отговорност за всички ни и урок за това, че трябва да уважаваме независимостта на другите, защото ние сме част от едно  демократично семейство, в което тази ценност е основополагащата. България направи своя избор между силата на властта и силата на демократичността. И не трябва да се отклоняваме от поетия път. А с гордост да покажем, че заслужаваме мястото си сред съвременните велики сили – на демократичните държави, които не се делят на големи и малки, на бедни и богати, а са едно цяло заради стремежа да се придържат към правовия ред", заявява президентът.

Председателят на БСП Михаил Миков също излезе с поздравителен адрес, в който пише, че "днес, независимостта има и нови други измерения, които отразяват сложността и интензивността на времената, в които живеем". "Тя повдига въпроса за начините, по които се отстоява собственият интерес и за толерантността към различното мнение. Кара ни да се замислим за силата на информацията, която ни залива, и за нейното отношение към възможността ни самостоятелно да формираме мнение и позиции", допълва социалистическият лидер.

Според него, "прогласяването на Независимостта не е само формален акт на българските държавници". "Тя е предизвикателство – към света и другите народи, но на първо място – към самите нас. Независимостта на България не е подарена. Независимостта на българите не е даденост. Историята ни учи, че независимостта трябва да се отстоява в ежедневието ни, в малките дела, във важните решения – навсякъде. Независимостта е смелост, решителност и готовност за носене на отговорност. И само, който приеме открито и смело това предизвикателство, може да бъде истински независим", допълва Михаил Миков.

Центърът на тържествата отново е Велико Търново, където преди 106 г. княз Фердинонд прочита в средновековната църка "Свети Четиридесет мъченици" Манифеста на Независимостта.

Както и на 22 септември 1908 г., жителите и гостите на града се събраха в средновековната крепост "Царевец", за да честват историческото събитие. В крепостта, с военен ритуал, бе издигнато националното знаме, предаде БНР.

Кметът Даниел Панов приветства жителите и гостите на града, а Великотърновският митрополит Григорий отслужи Празничен богослов. От Царевец тръгна шествие, което поднесе гирлянд на признателност, венци и цветя пред паметника "Майка България". То бе водено от 160 музиканти, които участват в международен фестивал на военните духови оркестри.

Вечерта, на площад "Цар Асен Първи", ще има тържествена проверка-заря, на която слово ще произнесе министър-председателят Георги Близнашки.

Денят на Независимостта беше тържествено отбелязан и на мястото в София, където скоро се очаква да бъде възстановен мемориалът на воините от първи и шести пехотни полкове. В церемонията участва взвод от 24 гвардейци и оркестър. Венци и цветя поднесоха роднини на участници в събитията отпреди 106 години на този ден.

Пред Националната художествена галерия в столицата, на площад "Независимост", столичани присъстваха на тържеството, посветено на Независимостта. На близкия площад "Княз Александър Първи" в празненството участват Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов и хор "Света София".

В Пловдив честванията започнаха с молебен в църквата “Света Неделя” и поднасяне на цветя пред паметната плоча на Александър Малинов. Вечерта в Античния театър ще се проведе празничен концерт "Заедно" на фолклорните ансамбли "Филип Кутев" и "Тракия".

В Плевен също бяха поднесени  венци и цветя пред барелефа на Стефан Стамболов. В Русе митрополит Наум отслужи благодарствен молебен пред Паметника на свободата , след което продължи тържеството.

По повод празника, в Историческия музей в Търговище, е показан афиш от 1908 г. с оригиналния текст на Манифеста на цар Фердинанд, който буквално е бил писан на коляно.

С родолюбиви песни и стихове започна тържеството пред музея на Славейкови в Трявна. Христо Славейков, син на големия български писател и общественик Петко Славейков, е прочел в Народното събрание Манифеста за независимост в качеството си на председател на парламента.

С тържествена церемония по вдигането на националното знаме, знамето на Европейския съюз и на общината, под звуците на националния химн, във Варна започна честването на 106-годишнината от независимостта на България. Много варненци и гости на града наблюдаваха с интерес церемонията, важна част от която, по традиция, са изпълненията на представителния духов оркестър на Военноморските сили. представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Споделяне
Още от България

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?