България отбелязва 106 години от обявяването си за независимо царство

Плевнелиев: Изстраданата свобода е отговорност и урок

В София предимно възрастни хора почетоха празника, сн. БГНЕС

"Независимостта на България не е само 22 септември, тя е всеки миг от нашата история до ден-днешен – заради родолюбието на предците ни, заради куража и себеотрицанието на националните ни герои, заради непримиримостта и достойнството на съвременното гражданско общество". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в обръщение към българите по повод отбелязването на 106-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. На тази дата през 1908 г. във Велико Търново княз Фердинанд обявява с манифест България за независимо царство и приема титлата "цар на българите".

По думите на държавния глава преди 106 години "едно свободно, но "васално“ княжество отхвърли договорките между Великите сили, за да покаже истинската си сила – по миролюбив и достоен начин".

"Днес е български празник не просто заради изпълнената с толкова много история дата, а защото народът ни винаги е показвал решимост с чест да отстоява правата си", казва в обръщението си Плевнелиев.

"Изстраданата свобода и самостоятелност на българската държава са отговорност за всички ни и урок за това, че трябва да уважаваме независимостта на другите, защото ние сме част от едно  демократично семейство, в което тази ценност е основополагащата. България направи своя избор между силата на властта и силата на демократичността. И не трябва да се отклоняваме от поетия път. А с гордост да покажем, че заслужаваме мястото си сред съвременните велики сили – на демократичните държави, които не се делят на големи и малки, на бедни и богати, а са едно цяло заради стремежа да се придържат към правовия ред", заявява президентът.

Председателят на БСП Михаил Миков също излезе с поздравителен адрес, в който пише, че "днес, независимостта има и нови други измерения, които отразяват сложността и интензивността на времената, в които живеем". "Тя повдига въпроса за начините, по които се отстоява собственият интерес и за толерантността към различното мнение. Кара ни да се замислим за силата на информацията, която ни залива, и за нейното отношение към възможността ни самостоятелно да формираме мнение и позиции", допълва социалистическият лидер.

Според него, "прогласяването на Независимостта не е само формален акт на българските държавници". "Тя е предизвикателство – към света и другите народи, но на първо място – към самите нас. Независимостта на България не е подарена. Независимостта на българите не е даденост. Историята ни учи, че независимостта трябва да се отстоява в ежедневието ни, в малките дела, във важните решения – навсякъде. Независимостта е смелост, решителност и готовност за носене на отговорност. И само, който приеме открито и смело това предизвикателство, може да бъде истински независим", допълва Михаил Миков.

Центърът на тържествата отново е Велико Търново, където преди 106 г. княз Фердинонд прочита в средновековната църка "Свети Четиридесет мъченици" Манифеста на Независимостта.

Както и на 22 септември 1908 г., жителите и гостите на града се събраха в средновековната крепост "Царевец", за да честват историческото събитие. В крепостта, с военен ритуал, бе издигнато националното знаме, предаде БНР.

Кметът Даниел Панов приветства жителите и гостите на града, а Великотърновският митрополит Григорий отслужи Празничен богослов. От Царевец тръгна шествие, което поднесе гирлянд на признателност, венци и цветя пред паметника "Майка България". То бе водено от 160 музиканти, които участват в международен фестивал на военните духови оркестри.

Вечерта, на площад "Цар Асен Първи", ще има тържествена проверка-заря, на която слово ще произнесе министър-председателят Георги Близнашки.

Денят на Независимостта беше тържествено отбелязан и на мястото в София, където скоро се очаква да бъде възстановен мемориалът на воините от първи и шести пехотни полкове. В церемонията участва взвод от 24 гвардейци и оркестър. Венци и цветя поднесоха роднини на участници в събитията отпреди 106 години на този ден.

Пред Националната художествена галерия в столицата, на площад "Независимост", столичани присъстваха на тържеството, посветено на Независимостта. На близкия площад "Княз Александър Първи" в празненството участват Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов и хор "Света София".

В Пловдив честванията започнаха с молебен в църквата “Света Неделя” и поднасяне на цветя пред паметната плоча на Александър Малинов. Вечерта в Античния театър ще се проведе празничен концерт "Заедно" на фолклорните ансамбли "Филип Кутев" и "Тракия".

В Плевен също бяха поднесени  венци и цветя пред барелефа на Стефан Стамболов. В Русе митрополит Наум отслужи благодарствен молебен пред Паметника на свободата , след което продължи тържеството.

По повод празника, в Историческия музей в Търговище, е показан афиш от 1908 г. с оригиналния текст на Манифеста на цар Фердинанд, който буквално е бил писан на коляно.

С родолюбиви песни и стихове започна тържеството пред музея на Славейкови в Трявна. Христо Славейков, син на големия български писател и общественик Петко Славейков, е прочел в Народното събрание Манифеста за независимост в качеството си на председател на парламента.

С тържествена церемония по вдигането на националното знаме, знамето на Европейския съюз и на общината, под звуците на националния химн, във Варна започна честването на 106-годишнината от независимостта на България. Много варненци и гости на града наблюдаваха с интерес церемонията, важна част от която, по традиция, са изпълненията на представителния духов оркестър на Военноморските сили. представителния духов оркестър на Военноморските сили.

Споделяне

Още от България