Плевнелиев: Отлагането на референдума за лятото е непочтено

Мая Манолова: И нашето допитване се проведе в неблагоприятно време – в най-големия студ през януари

Плевнелиев: Отлагането на референдума за лятото е непочтено

Президентът Росен Плевнелиев окачестви като непочтено намерението на мнозинството в парламента да отложи референдума за изборните правила и евентуалното му насрочване в разгара на лятото.

"Българският народ не заслужава да бъде лишен от дебат в парламента по референдум за изборните правила и идеята за национално допитване да изпадне в бюрократични процедури с неясен край. Вярвам в отговорното отношение и продължавам да апелирам референдумът да се проведе заедно с изборите за членове на Европейския парламент на 25 май. Не искам да вярвам, че партиите в парламента имат интерес от ниска избирателна активност", коментира още държавният глава на среща с близо 200 сънародници в българското посолство в Лондон.

Един от предложените от него въпроси – за гласуване по електронен път, ще даде възможност на българите зад граница да участват безпрепятствено в изборите у нас.

БСП и ДПС засега нямат официален отговор на поискания референдум, но в Народното събрание вече са внесени над 550 000 подписа в негова подкрепа, така че властите са длъжни да организират допитването. Управляващите обаче не желаят то да е заедно с европейските избори на 25 май. Според техни неофициални обяснения, ако бъдат спазени всички срокове за проверка на подписите и разпоредбите на закона за референдумите, допитването ще се проведе най-рано края на юли. Социалистите твърдят, обаче че реалистичният срок е след 10-ти август.

Тази хипотеза, споделяна засега само в кулоарите на парламента, бе официализирана във вторник сутрин пред Нова телевизия от заместник-председателя на парламента Мая Манолова (БСП). Тя припомни, че когато БСП внесе подписите си за референдум за АЕЦ "Белене", проверката и насрочването на допитването са отнели общо около 5 месеца.

"След внасянето на събраните подписи парламентът има три месеца общо, за да провери достоверността им в ГРАО и да се произнесе с насрочване за референдум. Датата за допитването пък се определя с указ на президента и тя не може да бъде по-рано от два месеца и по-късно от три месеца от обнародването на решението на парламента за свикване на референдум", каза Манолова.

Ползвайки именно тези разтеглени във времето срокове управляващите планират допитването за задължително, електронно и мажоритарно гласуване да се проведе в най-отпускарския месец август, когато повечето хора са във ваканция. По този начин управляващите целят ниска избирателна активност и нищожност на рефенерендума.

"И нашето допитване се проведе през януари – в най-големия студ, когато не е благоприятно време", изтъкна Мая Манолова.

"Това би било непочтено отношение, затова в рамките на Конституцията ще дам всичко от себе си този референдум да се проведе по един достоен начин", заяви Росен Плевнелиев в Лондон, цитиран от президентската пресслужба.

Пред сънародниците той каза, че по бъдещата Стратегия за българите в чужбина все още се дебатира. "Една част от тази стратегия трябва да бъде и възможността българите да могат да гласуват електронно и във всяка част на планетата, но е необходима политическа воля това да се случи", допълни той.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?