Плодовете и зеленчуците от Турция сред най-опасните в Европа

В доклад на природозащитната организация Грийнпийс, публикуван в Германия, се съдържа предупреждение срещу консумацията на някои зеленчуци и плодове, отглеждани в Турция, съобщава турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на информация във в."Ватан".

Докладът на организацията се основава на резултатите от проучване, направено от специалисти по поръчка на Грийнпийс на 76 различни видове зеленчуци и плодове, продавани в периода 2009-2010 г. в супермаркети, магазини и места за продажба на плодове и зеленчуци в различни страни от Европа. В част от тестваните зеленчуци и плодове е установено наличие на химически вещества над допустимите норми. В 50 процента от проверените продукти е установено наличие на пестициди.

Чушки, круши и грозде, произведени в Турция, са поставени на първите три места в списъка на най-опасните плодове и зеленчуци в Европа в резултат на направеното изследване на 76 различни видове плодове и зеленчуци.

НТВ посочва, че Турция е получавала предупреждения на първо място от Русия, а също от Украйна, Германия и Холандия, че земеделските продукти, които изнася, съдържат вредни за човешкото здраве остатъчни вещества.

Споделяне

Още от Балкани