Пловдив ще се топли с когенерация след ноември 2011 г.

След ноември 2011 г. пловдивчани ще консумират топлинна енергия, произведена по много по-ефективен от досега начин и вероятно по-евтина, след като австрийската компания ЕВН изгради когенерационнота мощност в “Топлофикация-Пловдив“. Това съобщи пред журналисти Адолф Аумюлер, началник отдел “Електроцентрали“ в ЕВН, който работи и върху проекта в България.

Цената му е 50 млн. евро и първата копка за строежа ще бъде направена тази есен от премиера Бойко Борисов и министър-председателя на Долна Австрия Ервин Прьол, разбраха се двамата в понеделник вечерта по време на визита на Борисов. Новото съоръжение ще е с ефективност 91.3 на сто, за сравнение на сегашната топлоцентрала ефективността е 75 процента.

Когенерацията ще има 50 МВ мощност за производство на електроенергия и 54 МВ – за топлинна. Тя ще работи с природен газ и годишните ѝ нужди от суровина ще са 50 млн. куб. м. Оборудването ще е доставено от фирми на “Сименс“ в Дания и Чехия, както и от шведска компания.

При изграждането ѝ ще са ангажирани около 250 души, а за експлоатацията на съоръжението ще са нужни само тридесетина служители, по двама-трима оператори на смяна и още толкова, които да отговорят за поддръжката, обясни Аумюлер.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?