По газови запаси Украйна била съизмерима с Персийския залив

Потенциалните запаси от природен газ в Украйна са съизмерими с тези в района на Персийския залив, пише вестник "Уол стрийт джърнъл", цитиран от БТА във вторник.

"Но за последните 20 години правителствата, сменящи се едно след друго, практически нищо не са направили за потвърждаване на съществуването и за усвояването на тези ресурси", твърди авторът на статията Виктор Ткачук, украински журналист и управляващ директор на фондацията за демокрация "Спочатко люди".

Според анализ на Бритиш петролиъм от юни тази година доказаните запаси от природен газ на Украйна се изчисляват на 1 трилион кубически метра. Според различни източници на територията на страната има между 2 и 32 трилиона кубически

метра природен газ в шистови находища и до 8 трилиона кубични метра метан в находища на каменни въглища, посочва Ткачук.

Киев от десетки години държи промишлеността в Украйна в зависимост от природния газ от Русия и Централна Азия, а чуждестранните инвеститори се държат настрана заради променливия бизнес климат и непоследователността в действията на

правителствата. Неотдавна бяха направени поправки в закон, който отново накара чуждестранните инвеститори да погледнат с тревога към Киев, тъй като правителството си даде правото във всеки момент да променя финансовите условия в договорите с частния бизнес.

Би трябвало ЕС да се зарадва на перспективата за алтернатива на руския природен газ. "Но много еврочиновници неофициално изразяват облекчение, че Киев отложи встъпването на Украйна в ЕС за неопределено време. Европа тихичко се отдръпва, а руското влияние се засилва", изтъква авторът. Според него усвояването на украинските природни ресурси е ключ не само към разцвет, а и към истинска независимост и сигурност.

Споделяне

Още от Свят