По-малко граждани на ЕС кандидатстват за обучение във Великобритания

По-малко граждани на ЕС кандидатстват за обучение във Великобритания

Броят на кандидатите от други страни в ЕС, подаващи ранни заявления за приемане в университети във Великобритания, е намалял с 9 процента в сравнение с предходната година, след като британците гласуваха за напускане на общността, показва официална статистика, цитирана от Ройтерс.

По данни на Службата за приемане в университети и колежи (СПУК) броят на кандидатите от други страни от ЕС за започващо през септември 2017 г. обучение е намалял с 620 в сравнение с приема за септември 2016 г., достигайки 6240.

Статистиката се отнася за обучение, за което е необходимо ранно кандидатстване - в британските университети това важи за медицината, стоматологията и ветеринарната медицина, и обучение в Оксфорд и Кембридж.

Данните може да са ранен сигнал, че гласуването за напускане на ЕС кара гражданите на общността да не идват да учат във Великобритания, където университетите предупреждават, че Брекзитът може да застраши финансирането и достъпа до изследователски проекти и да затрудни привличането на качествен персонал.

Службата ще оповести през февруари пълна статистика за кандидатстването в университетите за учебната 2017 г.

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?