Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

По-строги наказания за магистрати предвижда ремонтът на съдебния закон

0 коментара

България е готова с проект за промени в Закона за съдебната власт, които ще бъдат направени веднага след поправките в Конституцията, свързани с имунитета, несменяемостта и мандатността на магистратите. Така българските граждани ще могат да разчитат на справедливо и бързо правосъдие. В това е уверил посланиците на ЕС и НАТО днес Пламен Панайотов.

Основните промени в съдебния закон ще се изразяват в доразвиване на частта за дисциплинарното производство, заяви пред mediapool.bg зам.министърът на правосъдието Марио Димитров. Това означава, че санкциите за съдии, прокурори и следователи ще бъдат по-строги, а текстовете за провиненията - по-прецизни. Сега много често Висшият съдебен съвет (ВСС) се затруднява при налагането на наказания, каза Димитров. Не рядко наложените санкции били атакувани и отменяни от Върховния административен съд.

За бързи промени в съдебния закон, които да гарантират възможност да се приложат в практиката конституционните поправки, призоваха президентът Георги Първанов и американският посланик Джеймс Пардю във вторник. Посланикът на САЩ специално отбеляза, че трябва да има още по-строга отчетност на работата на магистратите и най-вече за онези, които са на ръководни постове. Според него отчетността изисква и елиминиране на възможностите за манипулация на съдебния процес. Дипломатът обеща САЩ да ни помогнат и за постигане на по-голяма прозрачност в работата на съдебните учреждения.

Една от идеите е по-леките наказания на магистратите да се налагат не от ВСС, а от преките им ръководители, обясни още Марио Димитров. Сравнително леки дисциплинарни наказания, предвидени в закона, са предупреждение, намаляване на работната заплата, а сред по-тежките санкции е преместването в друг район. В момента всички предложения за наказания минават през ВСС, което забавя процедурата по санкционирането. Това пък поражда недоверието в съдебната власт и усещането, че магистратите остават ненаказани.

Запитан дали няма опасност преките ръководители на магистратите субективно да налагат наказания, зам.-министърът обясни, че ще се предвиди възможност за контрол върху техните решения.

В закона няма да се конкретизират действията, които накърняват престижа на съдебната власт.

Един от приетите текстове за промени в конституцията гласи, че несменяемостта отпада при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, накърняващи престижа на съдебната власт.

Според експерти от комисията за подготовка на промените в конституцията конкретни нарушения, които уронват престижа - като буйство, пиянство, пристрастеност към наркотици, хазарт, могат да се конкретизират в Закона за съдебната власт.

В закона не е възможно да се изброят всички хипотези, при които се накърнява престижа на съдебната власт, затова те ще бъдат посочени в етичните кодекси на магистратите, които предстои да се приемат, обясни Марио Димитров.

Зам.-министърът допълни, че Министерство на правосъдието има готовност да внесе поправките в съдебния закон още в началото на октомври. Някои от текстовете били готови, като се очакват само приемането на поправките в конституцията. Преди това те щели да бъдат съгласувани с представителите на съдебната власт, както и с учени-юристи. Не само от нас, но и от народните представители зависи приемането на промените в закона за съдебната власт, каза Марио Димитров .

Народното събрание трябва да приеме до три месеца след гласуването на поправките в Конституцията, промените в законите, които се отнасят до прилагането на измененията и допълненията, гласувани в основния закон. Това решиха днес депутатите от комисията за промени в конституцията, които разгледаха предложенията, депозирани в комисията, преди второто четене на промените в основния закон, което ще бъде на 18 септември. На първо четене поправките бяха приети с внушителното мнозинство от 222 гласа.

Административните шефове в съдебната система с право на два мандата по 5 години

Едно от предложенията, залегнало в преходните и заключителни разпоредби, е до 1 април догодина административните шефове в съдебната власт да имат право на два мандата. Тези, които са заварени на ръководни постове при влизането в сила на промените, ще бъдат преназначени и ще имат право на още един пет годишен мандат.

Членовете на комисията отхвърлиха предложението на ОДС да отпадне ограничението за броя на мандатите и за неограничен брой преназначения с мотива, че идеята на промените е да не се дава възможност на едно и също лице да заема една длъжност за повече от десет години.

Депутатите единодушно отхвърлиха предложението на независимата Елка Анастасова и колегата ѝ от НДСВ проф. Стоян Кушлев главният прокурор, шефовете на ВКС и ВАС, както членовете на ВСС да се ползват с пълен имунитет, какъвто имат народните представители. Комисията прие на второ четене промените в основния закон за функционален имунитет на магистратите.Така тримата висши ръководители ще се освобождават от длъжност вече, както и редовите магистрати и при неизпълнение на служебните задължения, тежки нарушения или действия накърняващи престижа на съдебната власт.

Членовете на комисията гласуваха още, че с навършване на 65-годишна възраст несменяемостта отпада. Комисията отхвърли обаче предложението на депутата от Коалиция за България Александър Арабаджиев възрастовото ограничение да не се отнася за шефовете на ВКС и ВАС, както и за главния прокурор. Според юристи това може да създаде известен проблем в случаите, когато тримата висши магистрати поемат постовете си на над 60-годишна възраст, а мандатът им по-закон е 7 години. Възможно е текстът да се доуточни по време на гласуването в пленарна зала, казаха правници.

Според приетите от комисията текстове придобитата несменяемост на магистратите ще се възстановява при следващо заемане на длъжността съдия, прокурор или следовател, ако магистратът е бил освободен при подаване на оставка или заради трайна фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от една година - например по здравословни причини. Тези случаи ще бъдат допълнителни регламентирани при промените в съдебния закон, решиха депутатите.

Комисията изобщо не разгледа днес предложението на Анастасова и Кушлев следствието да мине към МВР, тъй като то нарушава принципите да не се обсъждат текстове, които са извън несменяемостта, мандатността и имунитета. Още през пролетта на тази година Конституционният съд посочи, че промени, засягащи структурата на съдебната власт, могат да се правят само от Велико народно събрание.

Третото, последно гласуване на поправките в конституцията в пленарна зала, ще бъде на 24 септември. Тогава депутатите ще гласуват поименно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.