Почина Милан Дренчев

Почина Милан Дренчев

Късно вечерта в понеделник в старческия дом в квартал "Дървеница", на 90 години почина Милан Дренчев – една от знаковите фигури на българския преход и почетен председател на БЗНС "Никола Петков", предаде БНТ. Участник е в Кръглата маса през декември 1989 година и тогава застава начело на възстановения земеделски съюз "Никола Петков".

Милан Дренчев - емблематична фигура за БЗНС - ще запомним с горящите очи и с голямата оранжева мечта, която остана само мечта. Депутат е в Седмото Велико народно събрание от 1990-1991 година и съпредседател на демократичната коалиция "Обединение за национално спасение", която напуска през 1998 година, заедно с БЗНС "Никола Петков".

Доживя почтена възраст, но не и обединението на земеделците. Последните му дни бяха самотни – прикован на легло, мъчен от сърдечна недостатъчност. В последните си дни казал, че организацията му се разпада, защото политиците не обичат земеделците. Приживе твърдеше, че у нас няма подготвени лидери, за да изведат държавата бързо напред.

Никой от земеделските лидери не го посещавал в старческия дом – единствено Анастасия Мозер отишла да го види, след като я свалили от поста. Симеон Сакскобургготски редовно му изпращал плодове и цветя. За това Дренчев казал – тези, които най-много ми трябват, ги няма, а другите, от които не чакам нищо, не са ме забравили.

 

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?